Mõjukad lääne meediaväljaanded nagu MIT Technology Review on hiljuti kirjeldanud, kuidas häkkerid annavad oma panuse hirmuvalitsuse kukutamiseks.

Valgevene küberpartisanidena (ingl Belarus Cyper Partisans) tuntud häkkerigrupp on näiteks tunginud paljudesse politsei ja valitsuse andmebaasidesse, tuues varjatud info avalikkuse ette. Grupil on enam kui 77 000 jälgijat suhtlusplatvormil Telegram.

Gruppi kuulub nende 15 küberturvalisuse ja IT-asjatundjat. Keegi neist pole elukutseline häkker ja vaid neli neist tegelevad ka eetilise häkkimisega (mille all mõeldakse üldiselt digisüsteemide turvalisuse ja häkitavuse testimist).

Partisanid alustasid tegevust möödunud septembris, protesti märgiks valitsuse veebilehti sodides ja rikkudes. Hiljuti on nad omandanud ligipääsu näiteks droonivideotele Łukašenka vastu protestijate mahasurumise kohta ja Valgevene siseministeeriumi andmebaasi nende kohta, kelle mobiiltelefone valitsus salaja jälgida laseb.

Partisanid pöördusid mullu detsembris abipalvega teise samasuguse grupi BYPOL poole, kes ongi neid õpetanud valitsusasutustesse ja andmebaasidesse sisse tungima. BYPOL-is leidub diktaatori endisi ametnikke, aga ka praeguseid, kes võimulolijaid n-ö seestpoolt õõnestavad.

Küberpartisanid nimetavad oma sihtidena valitsuse turvajõudude halvamise, infrastruktuuri nõrkade punktide saboteerimise ja protestijate kaitsmise. Nende ülim eesmärk on muidugi režiim kukutada ja riik taas demokraatlikule rajale tagasi juhtida.

Kuna Lukašenka edust huvitub ka näiteks Venemaa pealik Vladimir Putin, ei saa see kindlasti lihtne olema.