Eesti kõige tuntumad viljatusravi pakkuvad raviasutused on Nova Vita Kliinik ja Elite Kliinik. Mõlemad haldavad ka spermadoonorite tegevust ning koroonapandeemia on sellele tegevusele oma jälje jätnud.

Nova Vita Kliiniku doonorite koordinaator Maire Karu ütles Fortele, et otseselt ei ole COVID -19 nakkuse läbi põdemine ja vaktsineerimine takistuseks, et tegelda doonorlusega. Kindlasti ei soovitaks ta aga värskelt nakkuse saanud inimesel tulla oma seemnerakke koheselt loovutama.

„Kahjuks oleme juba näinud, et peale rasket COVID- 19 haigestumist võib ka seemnerakkude hulk ja kvaliteet langeda," tõdes Maire Karu.

Ta märkis, et kliiniku raviarstid soovitavad kõigil tulevastel vanematel eelnevalt vaktsineerida. „See vähendab hilisemaid riske," ütles Karu.

Elite kliiniku juhataja Andrei Sõritsa rääkis, et nagu iga haigus, võib COVID-infektsioon mõjutada spermatogeneesi, aga võib ka mitte.

„Mumps näiteks mõjutab spermatogeneesi palju rohkem kui teised viirusinfektsioonid," ütles ta.

Sõritsa sõnul võib COVID-19 positiivne võib tulevikus saada taas doonoriks, kui tema spermatogenees on normaalne. Covid-19 vastu vaktsineerimine ei ole aga takistus sperma või munarakkude doneerimiseks, kinnitas ta.

Veebruaris teadusajakirjas Reproduction avaldatud Justus-Liebigi ülikooli uuringu tulemuste kohaselt võib COVID-19 negatiivselt mõjutada sperma kvaliteeti ja vähendada meeste viljakust. Uuring näitab, et COVID-19 nakkus võib põhjustada spermarakkude suurenenud suremust, põletikku ja oksüdatiivset stressi, mille tulemuseks on madalam sperma kvaliteet ja potentsiaalselt viljakuse vähenemine.

Koroonaviirus võib tungida kõikidesse inimrakkudesse, mille pinnal asub ensüüm ACE-2. Haigus levib peamiselt küll hingamisteede, kui nakatada lisaks kopsudele ka neere, soolestikku ja südant ning mitmete uuringute kohaselt ka meeste suguelundeid, kahjustades seemnerakkude arengut ja häirides reproduktiivhormoone.

Ülaltoodud uuringutulemuste kohaselt kasvasid COVID-19 nakatunud meeste spermarakkude põletiku ja oksüdatiivse stressi markerid tervete meestega võrreldes rohkem kui 100%. Spermatosoidide kontsentratsioon vähenes 516%, liikuvus 209% ja seemnerakkude kuju muutus 400%, vahendab Medical Xpress.