Üleeile õhtul sai vastavasisulise üleskutsega SMSi 75 000 Tallinna inimest. Raviarvete alusel eeldati, et need sõnumid jõudsid inimestele, kes ei ole veel vaktsineeritud. Sõnumis kutsuti inimesi üles vaktsineerima end tänavatoidufestivali raames:

„Seda, et kui teed vaktsiini, siis saad üritusele sissepääsemiseks vajaliku kiirtesti tasuta teha, me alles katsetame. Eesmärk on teha vaktsineerimine atraktiivsemaks. Terviseamet on selleks praegu eraldanud piloodi raames 300 kiirtesti, neist 30 läksid kasutusse ühe varasema ürituse raames," rääkis töörühma esindaja Gea Otsa.

„Vaatame, kas ja kuidas see võimalus inimesi motiveerib ja teeme siit järeldused, kas neid võimalusi laiendada," lisas ta. „Iga järgmise inimese vaktsineerima motiveerimine on keerulisem ja seetõttu katsetame pidevalt erinevaid võimalusi. Mis toimivad, võtame kasutusse."

"Neljapäeval kell 12-22 ja reedel kell 11-23 saab Tallinna Lauluväljakul COVID-19 vastu vaktsineerida (Moderna ja Pfizer). Vaktsineerijatele tasuta kiirtest ja pilet Food Truck Festivalile," selline oli üleeile õhtul haigekassalt massidele saadetud mobiilisõnumi sisu.

Festivali korraldajate teatel töötavad mobiilsed vaktsineerimispunktid nii lauluväljaku Mere- kui ka Oru väravas. Vaktsineerida saab alates 12. eluaastast - alaealistel tuleb selleks kohale tulla koos lapsevanema või eestkostjaga. Vaktsineerijaks on sel korral Viljandi haigla.

Aga miks veel värskelt vaktsineerituile kiirtesti vaja on? Põhjusi on mõistagi kaks: vaktsineerimise järgselt ei teki kohe immuunsust ning vaktsineerimistõendiga pääseks üritusele sisse vaid täiskaitsega inimene, kellel on vaktsineerimiskuur lõpetatud ja sellest möödas vastavalt vaktsiinile kas 1 või 2 nädalat.

Festivali pileti hind on mittevaktsineerituile või negatiivse testitulemuseta inimestele kaks eurot ning kiirtest maksab neile seitse eurot. Seega võib haigekassal ühe vaktsineerija peale lisaks vaktsineerimisele endale kuluda veel üheksa eurot pluss massilise sõnumisaatmise tasud telekomidele.

Mujal maailmas on sarnased riiklikud vaktsineerimiskampaaniad tavapärased - loositakse välja mobiile ja kõikvõimalikku muud kraami. Eesti valitsus on seni piirdunud mittevaktsineeritud inimestele piirangute seadmisega pääsemisel söögikohtadesse, spordiklubidesse, teatrietendustele ja mujale.