"Neljapäeval kell 1222 ja reedel kell 1123 saab Tallinna Lauluväljakul COVID-19 vastu vaktsineerida (Moderna ja Pfizer). Vaktsineerijatele tasuta kiirtest ja pilet Food Truck Festivalile," selline oli eile õhtul haigekassalt massidele saadetud mobiilisõnumi sisu.

Tõsi, see sõnum jõudis ühe Elisa võrgus oleva riikliku ärikliendi numbrile, mille kasutaja on juba kaks korda vaktsineeritud.

Festivali korraldajate teatel töötavad mobiilsed vaktsineerimispunktid nii lauluväljaku Mere- kui ka Oru väravas. Vaktsineerida saab alates 12. eluaastast alaealistel tuleb selleks kohale tulla koos lapsevanema või eestkostjaga. Vaktsineerijaks on sel korral Viljandi haigla.

Festivali pileti hind on mittevaktsineerijaile kaks eurot ning kiirtest maksab neile seitse eurot. Seega võib haigekassal ühe vaktsineerija peale lisaks vaktsineerimisele endale kuluda veel üheksa eurot pluss massilise sõnumisaatmise tasud telekomidele.

Mujal maailmas on sarnased riiklikud vaktsineerimiskampaaniad tavapärased loositakse välja mobiile ja kõikvõimalikku muud kraami. Eesti valitsus on seni piirdunud mittevaktsineeritud inimestele piirangute seadmisega pääsemisel söögikohtadesse, spordiklubidesse, teatrietendustele ja mujale.