Neil, kes on COVID-19 haiguse läbi põdenud ja ka vaktsineeritud kasvõi ühe doosiga, on matemaatikaprofessor Krista Fischeri koostatud andmeanalüüsi põhjal lausa 20 korda väiksem tõenäosus uuesti nakatuda:

Kuigi ülaltoodud jooniselt nähtub, et kõige paremini kaitseb nakatumise eest haiguse läbipõdemine, ei tasu üksnes sellele lootma jääda, sest läbipõdemine on seotud siiski oluliste riskidega. Näiteks vajab keskmiselt 7% haigestunuid haiglaravi, haiglapatsientide suremus on 14%, ellujäänutest tekivad paljudel aga püsivad tervisekahjustused.

Lisaks haiguse raskuse ja pikkuse vähendamisele aitab vaktsineerimine takistada ka viiruse edasi kandumist ning vaktsineeritul on elu vabam ja mugavam: vaktsineerimistõendiga saad lihtsamalt üritustele, spordiklubidesse ja mujale, kus kehtivad piirangud.

Koroonaviirus kasutab teatavasti meie rakkudesse sisenemiseks võtit nimega ogavalk. Ent temas on olemas veel 28 erinevat valku, mis on vajalikud meie rakkude kaaperdamiseks ja seal endast tuhandete koopiate tegemiseks.

Siit tulenebki erinevus vaktsineerimise ja läbipõdemise vahel. Olenemata sellest, kas olete saanud Moderna, Pfizeri või AstraZeneca vaktsiinidoosi, õpetavad need teie keha märkama ainult ühte valku ogavalku. Sellega tabatakse viiruse kõige olulisemat osa ja just seepärast õnnestub vaktsiinidel inimesi raskelt haigestumisest säästa.

Kuid kui läbipõdemise tulemusel tähistatakse ära ka viiruse ülejäänud 28 valku, on T-rakkude tegevus veelgi tõhusam.

Teadlased on üksmeelel, et selles osas ei saavutata infektsiooni vastu täielikku kaitset mitte ühelgi juhul, kuid nii läbipõdemise kui ka vaktsineerimise puhul kaitseb saavutatud immuunsus raskelt haigestumise eest.