„Ma olen seda algusest peale rääkinud, aga ehk ei jää muus infomüras kõlama. Seetõttu ongi väga oluline saada vaktsineeritud ennekõike need, kes raskest haigusest ohustatud on," kirjutas Irja Lutsar täna hommikul ühismeedias.

Lutsar rõhutas, et enamus raskeid infektsioone on kogu maailmas - ka Iisraelis ja Eestis- vaktsineerimata inimeste hulgas.

Tema sõnu kinnitab terviseameti verivärsked andmed viimase ööpäeva kohta. Selgub, et ööpäevaga lisandunud 211 nakatunust 84,2% olid vaktsineerimata ja 15,8% lõpetatud vaktsineerimiskuuriga. Haiglaravi vajavatest patsientidest on samuti 80,6% on vaktsineerimata. Sarnased näitajad korduvad päevast-päeva juba mitu nädalat järjest.

Lutsar leiab, et viiruse levikuga tuleb muidugi võidelda, kuid koroonaviirusest täielikult vabanemine ei ole tema hinnangul lähiajal võimalik.

„Viiruse elimineemise ideest on vist kõik riigid loobunud," tõdes ta ja märkis, et vaid Uus-Meremaa veel katsetab, aga Austraalial kulgeb see plaan näiteks väga raskelt.

Valitsuse selge strateegia paistab hetkel olevat hoida kõik asutused avatuna ja mitte piirata tavapärase elukorralduse toimimist, ent nõuda järjest enam kõikjal vaktsineerituse, läbipõetuse või terveks olemise tõendeid. Paraku nõuab valitsus järjest enam ka maskide kandmist, mis reaalsuses tähendab ühekordsete maskide massilist korduvkasutamist ja seeläbi haigusetekitajate kogumist ehk täiendavat terviseriski.

Ka Irja Lutsar tõdes täna hommikul, et üldiselt tuleb inimestel viirustega koos eksisteerida ja sellest võib tegelikult ka kasu olla.

"Ega viirused pole pelgalt saatanast. Neil on väga oluline osa meie immuunsüsteemi stimuleerimises," sõnas professor.