Flip-seeria peamiseks ideeks on niisiis see, mida Motorola ja Nokia tegid juba kaks aastakümmet tagasi - seadme saab poole väiksemaks kokku klappida. Muutunud on lihtsalt see, et kui vanasti oli esikülg jagatud füüsiliste nuppudega klaviatuuri ja ekraani vahel võrdselt pooleks, siis nüüd ulatub ekraan otsast-otsani ja äärest-ääreni ja selleks tulebki see muuta väänduvaks.

Esimene asi, mida karbist telefoni välja võttes teen, on sõrmega üle ekraani keskosa libistamine - kas kokkumurdmise koht on tunda. Aus vastus on jah - vagu on nii tunda kui veidi ka näha. Tööd selles osas on - tahaks täiesti märkamatut üleminekut.

Galaxy Flip3 5G

Teine asi, mis kohe silma torkab, on ekraani ümbritsev umbes millimeetri kõrgune rant - see peab kaitsma ekraani seadme kokkuvoltimisel, eriti siis, kui sinna midagi vahele peaks jääma. See muudab aga igas servas mõne millimeetri jagu puuteekraani kasutamatuks. Taas midagi, mida edasi arendada.

Galaxy Flip3 5G

Edasi juba seadme põhifunktsionaalsuse juurde: kokkupanek. Peab tunnistama, et mina oma 24-tunnise testimise vältel seda ühe käe sõrmedega veel tegema ei õppinud. Veidi kange on seade nii kinni- kui lahtiklappimisel ja nii tuleb ikka kahte kätt kasutada. Kokkupandult näeb seade väga kaasaegne, lahe. praktiline ja massist eristuv välja. Eriti kui miniekraanil Always On Display pidevalt sisselülitatuks määrata.

Väga hea edasiarendus on aga see, et väike väline kaaneekraan on muutunud (neli korda) suuremaks ja funktsionaalsemaks. Sellel saab panna pidevalt kuvama kellaaja, äppide teavitused süütavad põlema punaka tulukese, topeltvajutuse järel saab vaadata ilma ja käivitada näiteks helisalvesti. Topeltvajutus toitenupul avab aga šelfi-kaamera ilma, et mobiili peaks üldse avama - selle pilti kuvatakse just sellel välimisel ekraanil.

Galaxy Flip3 5G

Kui nüüd seade avada, siis minu hinnangul vaatab siin vastu üks suurem mure. See seade on siis asjatult pikk ja kitsas. Kuvasuhtega 21:9 (72.2 x 166.0 x 6.9 mm). Kuna enamus multimeediat, fotosid, telesaateid ja mänge tehakse aga kuvasuhtele 16:9, siis on tulemuseks pööratud telefonis kas ülemäärased mustad ääred või laiaks venitatud mänguvaated (kabet mängides näiteks ei ulatu pöidlad üldse seadme keskpunkti nuppe liigutama). Seega ettepanek Samsungile - tehke lühemaks see telefon.

Kokkuvolditult on seadme mõõtmed 72.2 x 86.4 x 17.1 mm ja see on ka seadme põhiline tugevus - selliselt on seda väga mõnus taskusse libistada ja näiteks jooksmise ajaks on seda palju hõlpsam kus iganes kaasas kanda kui tavamõõtmetes mobiili.

Mida ma ise nõrkuseks pean, on aga tagasilöök kaamerate osas - näiteks võrdluses Galaxy S21 mudeliga. S21 kolmikkaamera asemel on objektiive kaks. Põhikaamera on S21-l 64 megapiksline, Flip 3-l aga vaid 12 MP. Optiline zoom on Flipil 2x, koos digitaalsega 10x (S21-l 30x). Seega tulevad päris kenad välja tavafotod, aga kui proovisin esile tuua Kopli lahes mõnesaja meetri kaugusel passivat kormorani, siis on tagajärjeks pilt, millel võib sama hästi olla jõuluvana:

Hea on see, et teine kaamera on 12 MP ülilainurkkaamera, ehk teha saab väga avara vaatega üldvõtteid. Ka toidu pildistamine tuleb väga tõetruult välja (pildil imehea vaarikakastmes lõheroog Mon Repos restoranis):

Hea on seevastu taaskord see, et ka kokkuvolditav mobiil on nüüd veekindlaks muudetud (IPX8 - X selles koodis tähendab, et telefonidele ei ole antud tolmukindlust). Ja seadme on kaetud uusima Gorilla Glass Victus kaitseklaasiga.

Ekraan ise on tehnilise poole pealt vaadates FHD+ resolutsiooniga (2640 x 1080 pikslit), mis pakub kuni 120 Hz värksendussagedust.

Z Flip3 telefoni sees on 8 GB muutmälu ja kuni 256 GB salvestusruumi ning 3300 mAh aku, mida saab laadida ka juhtmevabalt (nii kokkupandud kui lahtises olekus).

Galaxy Flip3 5G

Seadmed jõuavad müügile 27. augustil, eeltellida juba saab ning poodides ka näidised olemas. Hind on tuhande euro kandis. Päris tugev samm tulevikku Samsungilt, ent tööd veel on.