Praegune energiatootmine pole tingimata nii keskkonnavaenulik, kui võib tunduda. 73 protsenti selle sektori CO2-emissioonidest ehk süsinikuheitmetest tuleb vaid viielt protsendilt peamiselt fossiilkütustel töötavatest jaamadest.

Nõnda selgub teadusajakirjas Environmental Research Letters avaldatud uurimusest, mille autorid on USAs Boulderis asuva Colorado ülikooli teadurid.

Nende töö põhineb 2018. aasta andmetel, mis kogutud 29 000 fossiilkütustel töötavast elektrijaamast 221 riigist.

Kümnest kõige hullemast saastajast kuus on Ida-Aasias, kaks Indias ja kaks Euroopas. Kui nende käigushoidjad suudaksid süsinikuheitmete hulga vähendada võrreldavaks maailma keskmisega, piseneks kogu valdkonna roheline jalajälg veerandi võrra. Maagaasile kolides 30%.

Enim süsinikuheitmeid atmosfääri paiskavatel jaamadel on mõndagi ühist: need kasutavad energia tootmiseks kivisütt, asuvad peamiselt arenenud riikides ja töötavad toodetud energia hulka arvesse võttes ebatõhusalt (28–76% rohkem süsinikuheitmeid kui teistel jaamadel samas riigis).

Uuringu autorid soovitavad rohelisema tuleviku loomiseks esimese sammuna hakata energiat tootma maagaasist. Taastuvallikad on muidugi palju etemad, aga kõik riigid pole valmis/nõus neid juba kasutama.

Energiatööstuse süsinikuheitmete hulk on kasvanud Rahvusvahelise energiaagentuuri (IEA) info järgi kahe viimase aastakümne jooksul 53% võrra.

Esikoha haarab Poolas Bełchatów’i linnas asuv jaam Elektrownia Bełchatów. See on suurim kivisütt kasutav jaam Euroopas, üks suurimaid maailmas ja täidab kodumaa energiavajadusest viiendiku.

1982. a tegevust alustanud jaam heitis 2018. a atmosfääri ligi 38 miljonit tonni CO2. Näiteks 2009. aastal oli see alles saastamisvõimelt neljas, aga eelnevad kolm on pingereas allapoole kukkunud. Valitsus laseb selle 2036. aastaks sulgeda.

Enim saastavate elektrijaamade esiviisik:

  1. Elektrownia Bełchatów (heitmehulk 37,6 miljonit tonni aastas) – Poola
  2. NTPC Vindhyachal (ligi 33,9 mln tonni aastas) – India
  3. Dangjin (33,5 mln tonni aastas) – Lõuna-Korea
  4. Taean (31,4 mln tonni aastas) – Lõuna-Korea
  5. Taichung (29,9 mln tonni aastas) – Taiwan