Ülipopulaarse sõnumivahetusprogrammi WhatsApp omanikud on sammu nimetanud väga murettekitava jälitussüsteemi loomiseks. Samas on nii India, Euroopa Liidu, Briti kui USA kõrged poliitikud Apple'i otsust kiitnud, kirjutab FT.

USA senaator Richard Blumenthal nimetas Apple'i uut süsteemi "uuenduslikuks ja julgeks sammuks". "Aeg on teistel - eriti Facebookil - nende eeskuju järgida," säutsus aga Ühendkuningriigi tervishoiuminister Sajid Javid.

Apple'i mobiilide tarkvaraplatvormide iOS ja iPadOS järgmine versioon skannib kõik kasutajate fotod üle, enne kui need laetakse üles pilvelahendusse iCloud. Forosis võrreldakse kadunud ja ärakasutatud laste riikliku keskuse andmebaasiga.

Kontserni teatel kasutavad iOS ja iPadOS CSAM -i (Child Sexual Abuse Material ) tuvastamiseks uusi krüptograafiarakendusi ning avastustest teavitatakse ka uurimisasutusi. Täpsemalt ilmub fuktsioon selle aasta lõpus ilmavalgust nägevates platvormides iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 ja macOS Monterey.

"See lähenemisviis toob maailma midagi väga murettekitavat," ütles WhatsAppi juht Will Cathcart. "See on Apple'i ehitatud ja hallatav jälgimissüsteem, mida saab hõlpsasti kasutada igasuguse privaatse sisu skannimiseks, et otsida kõike, mida nad ise või valitsus otsustavad, et nad tahavad kontrollida. On murettekitav näha neid tegutsemas eksperte kaasamata. WhatsAppis me seda vastu ei võta."

Internetiturvalisuse- ja privaatsuskogukond leiab aga, et Apple on loonud ohtliku pretsedendi, mida võivad kasutada repressiivsed režiimid või mis iganes riigi liiga innukas õiguskaitse. Digiõiguste rühmitus Electronic Frontier Foundation nimetab Apple'i plaani šokeerivaks, kuna on pidanud ettevõtet kasutajate privaatsuse ja turvalisuse eestseisjaks.

„Apple on oma motiividest hoolimata ehitanud üles infrastruktuuri, mida saaks laialdaselt kasutada jälgitavate vestluste ja teabe jälgimiseks meie telefonides," ütles Jennifer Granick Ameerika Kodanikuvabaduste Liidust.

Kriitikud on seega skeptilised Apple'i lubaduse suhtes piirduda laste väärkohtlemist käsitlevate kujutiste skaneerimisega.

Samas peetakse Apple'i platvorme maailma suurimaks lapsporno levitamise vahendiks.

Tehnikafriikidele: Apple koostas ka dokumendi, kus fotode kontrolli tehniline pool lähemalt lahti seletatud.