Korraldus ütleb täpsemalt, et alates 2. augustist peavad „ühissõidukis viibijad kandma kaitsemaski või katma suu ja nina". Piirangut ei kohaldata alla 12-aastastele isikutele või juhul, kui kaitsemaski kandmine või suu ja nina katmine ei ole tervislikel põhjustel või muid olulisi põhjuseid arvestades mõistlik.

Selle nõude täitmise järelevalvet tuleb valitsuse otsuse järgi teha terviseametil.

Terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel ütles Fortele, et jõudu jälgida ühistranspordis maskide kandmist terviseameti mingil määral on.

„Terviseamet teostab pistelist kontrolli. Praegu ressursipuudust pole," sõnas Pruudel.

Ta märkis, et ametil ei ole ettenähtud mingit kindlat mahtu kontrollimiseks. "Teeme seda vastavalt vajadustele ja kaebustele," lisas ta.

Kontrolle teostavad ametnikud on terviseameti riietuses ning ettekirjutuse tegemiseks kutsutakse inimene bussist välja.

"Maskita inimestele pakutakse maski, enamik võtavad selle vastu ja panevad ette. Üldiselt on maskist keeldujad ise bussist lahkunud," lisas pressiesindaja.

Mis puutub sanktsioonidesse, siis nakkushaiguste epideemilise leviku tõkestamise nõuete rikkumise ehk praegu juhul, kui mask käetakse ette panemata eest on võimalik inimesele määrara rahatrahv suurusega kuni 100 trahviühikut ehk 400 eurot. Ruumide ja ürituste täituvuse piirangute vastu eksivaid ettevõtteid saab sama seaduse kohaselt trahvida kuni 13 000 euroga.

Martin Helme kutsus möödunud nädalal rahvast valitsusele vastu hakkama.

"Ma kutsun üles inimesi kodanikuallumatuse korras eirama valitsuse uusi keelde," kirjutas ta. "Karistatakse valimatult kõiki enda läbikukkumise eest. Me ei pea nende uute piirangutega nõustuma. Me ei pea selle läbikukkunud valitsusega nõustuma. Eelmine valitsus sai hakkama. Küllap järgmine saab ka hakkama."

Valitsus otsustas eelmisel nädalal taas koroonapiiranguid kehtestama asuda, kuna nakatumisnäitajad asusid järsult tõusuteele. Valitsuse teadusnõukoda polnud nõuete karmistamist soovitanud.