ISS-is viibivad seitse meeskonnaliiget – kaks Vene kosmonauti, kolm NASA astronauti, Jaapani astronaut ja Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) astronaut Prantsusmaalt – ei olnud NASA ja Vene uudisteagentuuri RIA Novosti teatel siiski kordagi vahetus ohus, vahendab Reuters.

See vahejuhtum sundis aga NASA-t lükkama vähemalt 3. augustini edasi Boeingu uue kosmosekapsli CST-100 Starliner mehitamata katselennu kosmosejaama. Starliner pidi Florida Kennedy kosmosekeskusest raketi Atlas V turjal startima täna.

Eilsed probleemid algasid umbes kolm tundi pärast seda, kui mitmeotstarbeline moodul Nauka (Teadus) oli kosmosejaamaga põkkunud. Lennujuhid Moskvas viisid parajasti läbi mõningaid põkkumisjärgseid „rekonfiguratsiooni” protseduure, teatas NASA.

Mooduli mootorid käivitusid ootamatult, mis põhjustas kogu ISS-i normaalselt lennupositsioonilt kõrvalekaldumise, mistõttu kuulutas missiooni lennudirektor välja „kosmoselaeva hädaolukorra”.

Ootamatu kõrvalekalde jaama orientatsioonis tuvastasid kõigepealt automaatsed sensorid Maal, millele järgnes 15 minutit hiljem orientatsiooni kontrolli kadu, mis kestis veidi üle 45 minuti.

Maapealsetel meeskondadel õnnestus kosmosejaama orientatsioon taastada teise mooduli mootoreid kasutades, teatas NASA.

RIA Novosti tsiteeris NASA spetsialiste Johnsoni kosmosekeskuses Houstonis, kes nimetasid võitlust kontrolli taastamise pärast „köieveoks” kahe mooduli vahel.

Nauka mootorid õnnestus lõpuks välja lülitada, kosmosejaam stabiliseeriti ja orientatsioon taastati.

Ühendus meeskonnaga kaotati intsidendi käigus kaks korda mitmeks minutiks, aga NASA teatel vahetut ohtu meeskonnale ühelgi hetkel ei olnud ja mingit liikumist nad ise ei tundnudki.

Kui olukord oleks muutunud nii ohtlikuks, et oleks vaja läinud personali evakueerimist, oleks meeskond võinud lahkuda SpaceX-i meeskonna kapsliga, mis on mõeldud vajadusel „päästepaadi” ülesandeid täitma.

Mis vahejuhtumi põhjustas, tuleb alles välja selgitada. Pärast starti möödunud nädalal Kasahstanist Baikonuri kosmodroomilt oli moodulil mitmeid probleeme, mis tekitas mure põkkumisprotseduuri sujuvuse pärast.