Kanadas Torontos tegutseva tervishoiuasutuste võrgustiku Sinai Health System teadlaste juhitud töörühm avaldas teadusajakirjas Cancer Cell uurimuse, mis seostab kõik teadaolevad vähivormid transkriptsiooniregulaatorvalguga YAP (ingl Yes-associated protein).

Kõik vähktõve vormid paistavad jaotuvat ühte kahest kategooriast, vastavalt sellele, kas nad toodavad üht konkreetset valku või mitte.

Uurijad leidsid selgeid erinevusi vähirakkude, mis YAP-i ekspresseerivad – ja mida autorid nimetavad YAPon-vähkideks – ning „YAPoff-vähkide” vahel, mis seda ei tee.

Teadlaste peamine eesmärk oli viia lõpule eri vähkide YAP-valgule pühendatud uurimus, kuid nende tööl on olulisi järelmeid ka vähktõbede leevendamisele ja võib-olla isegi ravile.

Ehkki YAPoff-vähid kalduvad olema eriti surmavad, esineb mõlema tüübi hulgas järjekindlaid nõrku kohti. Näiteks paistab, et ainuüksi kokkupuude YAP-valguga peatab YAPoff-kasvajate vohamise. Paraku suudavad eraldiseisvad kasvajad reaktsioonina ravimiskatsetele neid kaht olekut vahetada, mis teeb nende väljajuurimise keerukamaks.

Olukorras, kus enamik onkoloogia valdkonnas tehtud avastusi on äärmiselt spetsiifilised, on põnev näha uut uurimust, mis kaardistab kõiki teadaolevaid vähktõbesid ühendavat suurt mustrit — ja võib kunagi tulevikus tuua kaasa paremate raviviiside väljatöötamise.

„Meie avastatud lihtne kahte rühma jagunemise reegel võib paljastada strateegiaid paljude kas YAPoff- või YAPon-ülemklassi kuuluvate vähktõbede ravimiseks.

"Enamgi veel, kuna vähktõved vahetavad ravi tõrjumiseks olekuid, võib raviviiside olemasolu kas YAPoff- või YAPon-oleku ravimiseks kujuneda üldiseks lähenemiseks, mis peatab vastava vähitüübi raviviise trotsivate olekute vahetamise,” kommenteeris uurimuse kaasautor, Torontos tegutseva Lunenfeldi-Tanenbaumi uurimisinstituudi teadlane Joel Pearson.