Microsoft on sel suvel ridamisi üllatusi pakkunud.

  • Esiteks jättis tehnoloogiahiid järsku pooleli kahe ekraaniga seadmete jaoks mõeldud opsüsteemi Windows 10X.
  • Siis teatas, et väljastab Windows 11, kuigi selle eelkäija 10 pidi jääma tootja viimaseks arvuti-opsüsteemiks.
  • Veel selgus, et 11 sisaldab lahedamaid uuendusi, mis algselt 10X-i jaoks loodud.
  • Siis teatas, et tulekul on ka Windows 365 ehk Windowsi arvuti suvalises brauseris elava pilveteenuse näol.
  • Ja lisaks väljastas Microsoft hiljuti salamisi päris oma Linuxi distro, mida poleks Linuxit ammu avalikult maha teinud firmalt küll oodanud


Windows 11 ilmumise järel tekkis ka paras segadus selle ümber, et millised arvutid sellega hästi läbi saama hakkavad. Isegi kõik uuemad seadmed ei toeta autentimis- ja andmeturbe-lahendust TPM 2.0, mis uue opsüsteemi miinimumnõuete hulka kuulub.

Oletades, et TPM 2.0 su AMD või Inteli protsessoriga arvutile siiski sobib – ilmub ka eriväljalase riikidele, kus TPM 2.0 pole kasutusel – jääb endiselt õhku küsimus, kas Windows 11 on ilmumise ajal ikka piisavalt stabiilne ja veavaba.

Küsimus on õigustatud, sest arvuti-Windowsid kipuvad õnnestuma vaid üle ühe, nagu mõned tehnoloogiateadlikud irvhambad on osutanud. XP oli hea, Vista vilets. 7 oli hea, 8 ja 8.1 viletsad. Windows 10 oli hea – 11 tuleb järelikult vilets?

Nii veebi lekkinud/lekitatud Windows 11 järk kui ka ametlik eelvaate-variant (Insider Preview) osutavad, et 11 sisaldab vähe sellist, mida 10 juba mingil kujul ei paku.

Hea uudis on aga see, et juba Insider Preview tundub olevat stabiilne ja kenasti käituv. See võib sõltuda muidugi ka arvutist, mida kasutad.

Saidi How-to Geek esindaja teatas kolme nädala pikkuse igapäevase kasutamise järel, et ei näinud ühtegi süsteemi kokkujooksmist, "sinist ekraani", probleeme taaskäivitamise, tarkvaravärskenduste allalaadimise või paigaldamisega vm. Tarkvaravead olid aga pigem tühised.

Engadget kinnitab, et Insider Preview tundub lihvitud ja heas korras, kuigi mõni pisem tarkvaraviga sundis süsteemile taaskäivitust tegema.

Techradar suutis küll probleemidest ruttu pika nimekirja kokku panna, aga tunnistas, et tõenäoliselt eemaldab Microsoft suure osa neist varsti. Eelvaate-variandilt ei peagi täiust ootama.

Üldine arvamus paistabki kalduvat selle suunas, et kuigi eelvaate-variant on veel väikevigu tuugalt täis, jätab Windows 11 pigem hea mulje, kuigi 10-ga võrreldes tuleb mitmes asjas end taas ümber harjutada. Nii et käesoleva loo pealkirjas esitatud küsimusele võib optimistlikult/ennatlikult juba jaatavalt vastata.

Ka on hea teada, et Windows 11 on Win10 seadusliku koopia omanikele tasuta allalaaditav ning kümne päeva jooksul saab Win10-le soovi korral ka tagasi liikuda.

Tundub, et ka Mac-arvutid ametlikult Win11 ei toeta, kui Apple ei otsusta äkki TPM 2.0 toetama hakata. Parallels juba töötab Win11 emulaatortarkvara kallal. Ilmselt võib oodata Windows 365 põhist variantigi, mis kasvõi iPadis käima tõmmata.