„Erasmus on nakkav! Kui sa ühe korra käid, siis tahad veel ja veel,“ tõdes Carlo. „See on sõltuvust tekitav.“ Ta selgitas, et tahab toidukultuuri tundma õppida võimalikult laialdaselt, sest igas riigis on erinevad toiduvalmistamise meetodid, mistõttu on kokaamet väga huvitav ja silmaringi avardav. Tema suur unistus oli töötada just Michelini tärniga restoranis. „Ma tahtsin, et mul oleks 24-aastaselt see kogemus olemas. Erasmusega jõudsin sinna juba 18-aastaselt,“ rääkis ta.

Peast sabani meetod


Belgias Gentis õppis Carlo, kuidas valmistada taimseid toite, sest selles piirkonnas elab väga palju veganeid ja taimetoitlasi. Seevastu Hispaanias sai ta ehedalt kogeda, kuidas valmistada liha ja muidugi mereande – austreid, kammkarpe, sinimerekarpe.

Taskuhäälingu eel saatis Carlo saatejuhile Sabinale fotosid ja videoid toitudest, mida ta võõrsil valmistanud on. Ühel neist olid kandikule ritta seatud näiteks päris ehtsad lambasilmad. „Tänapäeval kasutavad kokad üha enam sabast peani meetodit. Mida rohkem sa suudad toorainest ära kasutada, seda parem,“ selgitas Carlo. Lambasilmad maitsevad tema arvates aga nagu hapukurgivedelikus marineeritud haugiliha. Meie restoranide köök ja valik on selle kõrval ikka palju lihtsamad, nii toidu valmistamise kui ka miljöö poolest, leidis ta. Michelini tärniga restoranidest sai ta aga kaasa kõva kogemuse ja soovituskirjad, mis kodumaal töö otsimisel nii mõnegi eelise annavad.

Harry Potteri sünnilinn Edinburgh


Liisa sattus Erasmuse programmiga Islandile tänu sellele, et Tartu kunstikool osaleb aktiivselt Erasmuse programmis. Kuigi tema koolis on õpirändele ja välispraktikale tihe konkurents, siis õnnestus tal Erasmusega lausa kaks korda välismaal käia. Esimesel korral Šotimaal Edinburghis ja seejärel Islandil.

„Edinburgh oli imeline! Ma ei saa midagi teha, ma väga igatsen tagasi,“ tunnistas Liisa. Edinburgh on teatavasti Harry Potteri sünnilinn – just sealt on J.K. Rowling ammutanud inspiratsiooni nii Sigatüüka lossi, Diagoni põiktänava kui ka paljude muude võlumaailma paikade loomiseks. Ja just Harry Potteri teemal jätkas Liisa ka Edinburghist tagasi tulles. Tartu ülikooli raamatukogu korraldas Harry Potteri 40. juubeli puhul näituse ja Liisa sai selle ellu kutsumisel dekoraatorina kaasa lüüa.

Islandile läks Liisa aga juba siis, kui kool oli tegelikult lõpetatud. Ta töötas kohalikus kunstimajas ja alustas oma esimese romaani kirjutamist. Üks meeldejäävamaid seiklusi oli ühteaegu ohtlik ja vaatemänguline matk purskava vulkaani jalamile.

Taskuhäälingu seekordsest osast saab veel kasulikke nõuandeid, mida väikese eelarvega süüa valmistada, kuidas Erasmuse programmis rahaga toime tullakse, kui palju sarnaneb Eesti Islandile ja Šotimaale, millest räägib Liisa ilmuv romaan ning mida teeb Carlo järgmised 11 kuud.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid