Ettevõtte sõnul põhjustas tulekahju kolme töötava roboti kokkupõrge. Ratastel väikeste külmikutega sarnanevad robotid liiguvad toidukaupade korjamiseks ja transportimiseks kiirusega 15 km/h hiiglaslikku malelauda meenutavatel radadel.

Ligi 100 tuletõrjujal kulus suurel kolmekorruselises laohoones puhkenud koletu tulekahju kustutamiseks 14 tundi. Tulekahju tõttu oli Ocado sunnitud mitmed tellimused tühistama ja kaupu teistest alternatiivsetest kohtadest juurde tarnima. Nüüdseks on Ocado lao töövõime juba enam-vähem taastanud, ehkki mitte veel täisvõimsusel.

Tulekahju võib tuua suurt kahju lisaks ka aktsionäre vaatevinklist. Ocadole ei ole tulekahju paraku esmakordne. Hampshire’is Andoveris asuv Ocado ladu põles 2019. aastal maani maha pärast robotite elektririkkest alguse saanud tulekahju.

Jaemüügi konsultatsioonifirma Shopfloor Insights juht Bryan Roberts ütles hiljutist tulekahjut kommenteerides: „Eeldasime, et pärast Andoveri tulekahju on võetud kasutusele paremad kontrolli- ja turvameetmed, kuid ilmselgelt ei ole seda tehtud. Tekib küsimus, kas investorite kannatus nüüd katkeb või mitte.”

Ocado tegevdirektor ja kaasasutaja Tim Steiner on suutnud viia Ocado marginaalse kasumlikkusega veebimüügiettevõttest 13,6 miljardi naelsterlingi suuruseks tehnoloogiagigandiks, litsentseerides oma laotehnoloogia supermarketikettidele Ameerikast Jaapanini, kellele võib hiljutise tulekahju valguses tekkida suuremaid kahtlusi robotite töökindluse osas.

Ocado aktsiahinnad on viimase nelja aasta jooksul tõusnud enam kui kuus korda ehk 18,05 naelsterlingini, mis tõi Steinerile eelmisel aastal 54 miljoni naelase kasumi.

Andoveris toimunud tulekahju ja pandeemiast põhjustatud eneseisolatsiooni tõttu ei suutnud Ocado eelmisel aasta veebitellimuste kõrghetkel oma töökoormusega piisavalt kiiresti toime tulla.

Hiljutine tulekahju mõjutab muu hulgas ka Marks & Spencerit ja Morrisonsit, kes oma tooteid Ocado kaudu müüvad.

Tim Steiner on pikka aega olnud veendumusel, et tema automatiseeritud robotitel töötavad laod on ainus võimalus kodutarnega kaupade müügist piisavat kasumit teenida, milleni inimtööjõul tellimuste täitmine ja komplekteerimine kindlasti ei jõuaks.

Vaata lähemalt Ocado laohoone töö kohta: