Canalys rõhutab, et äsja avalikustatud andmed on esialgsed ning võivad muutuda, kuid jõujooned on üldiselt paigas.

Lõuna-Korea firmale Samsung kuulub juuni lõpu seisuga endiselt suurima telefonitootja troon (19% turumahust), aga hiljuti kiire kasvuga silma paistnud Hiina firma Xiaomi on oma 17%-ga sellele väga lähedale jõudnud.

Samsung on olnud suurim telefonitootja olnud alates 2012. a esimesest veerandist ehk ümmarguselt 10 aastat, haarates valitsejakoha Nokialt (mis haaras selle 1998. aastal Motorolalt).

Pikalt teist kohta hoidnud Apple on nüüd kolmas (turuosa 14%). Hiina firmad Oppo ja vivo jagavad neljandat-viiendat kohta (kummagi turuosa on 10%).

Endiselt pole esiviisikus Huaweid, kes veel mõne aasta julges kuulutada plaanist suurimaks telefonitootjaks tõusta.

Paraku viisid USA-Hiina kaubandussõjas kehtestatud kauplemispiirangud (sh keeld Google'i tarkvara eelpaigaldada) Huawei languseni, millest toibumist on hetkel raske ette ennustada.

Viimati kuulus Huawei suurimate telefonitootjate esiviisikusse 2020. a kolmandas veerandis, kui asus Samsungi järel teisel kohal, imeväikese edumaaga Xiaomi ees (14% vs 13% turuosa).

Xiaomi kasuks räägivad valmidus kiirelt kasvada ja Samsungi-Apple'i hindadest telefone 40–75% võrra odavamalt müüa.

Xiaomi telefone jõudis tänavu märtsist juunini Ladina-Ameerika turgudele 300%, Aafrikasse 150% ja Lääne-Euroopasse 50% rohkem kui enne. Firma moblamüük kasvas teises kvartalis üldse 83%.

Pea kõik esiviisikusse kuuluvad tootjad nautisid kenasti kasvavat müüki – Samsung 15%, Oppo 28%, vivo 27%. Ainult Apple'i kasv piirdus 1%-ga.

Muidugi pole kindel, et järgmise kvartali kokkuvõttes hoiab suurima tootja tiitlit Xiaomi. Nii Oppo kui vivo plaanivad laieneda sama agressiivselt kui Xiaomi ning Apple'i jaoks ongi aasta teine veerand tavaliselt mõneti lödim, sest sügisel ilmunud uute iPhone'ide ostjad hakkavad väsima ja uut mudelit kohe pakkuda pole.