Kirde-Aafrikas Sudaanis asub muistne Vana Dongola linn, kus on juba alates 1964. aastast väljakaevamisi korraldanud Varssavi ülikooli Vahemere-arheoloogia Poola keskuse (PCMA) arheoloogid.

Nende hiljutine võimas avastus on liiva alt välja kaevatud keskaegset katedraali meenutava rajatise varemed.

Kui edasised uuringud kinnitavad, et katedraal tõepoolest leiti, võib see olla suurim omataoline, mis kunagise Makuuria kuningriigi (praeguse Egiptuse ja Sudaani) aladelt avastatud.

Varemete hulgas on midagi kupliga hauakambri taolist. PCMA direktori Artur Obłuski väitel võib see olla kunagise mõjuvõimsa peapiiskopi viimane puhkepaik, mis pärineb tollase territooriumi kristlikust perioodist 6.–14. sajandist.

PCMA arheoloog väljakaevamistel (foto: PCMA / ARTUR OBŁUSKI)

Kuigi enam kui 90% Sudaani praegusest elanikkonnast on islamiusku, kujunes Makuuria kuningriik 8. sajandil kohalikuks kristluse "kantsiks". Selle liidrid suhtlesid aktiivselt Egiptuse islamiusuliste, Bütsantsi ja Püha Rooma keisririigi esindajatega.

Vana Dongola oli suuruselt võrreldav keskaegse Pariisiga, Makuuria aga sama suur kui Hispaania ja Prantsusmaa kokkupanduna. Kristlik Makuuria takistas islamiusu levimist Aafrikas usutavasti mitme sajandi väitel.

Vaata-kuula ka PCMA asjatundjate juttu Vana Dongola kohta: