Kolm suurt tehnoloogiaettevõttet on juba Hongkongi valitsuse nõudmistega vastuollu sattunud ning pinge näib kasvavat. Wall Street Journal kirjutab, et Aasia internetivabauduse koalitsiooni kuuluvad Facebook, Google ja Twitter on Hongkongi juba hoiatanud, et nad lõpetaksid Hongkongi territooriumil oma tegevuse, kui ametnikud otsustavad jõusse jätta andmekaitseseaduse muudatused, mis panevad neid vastutama laimukampaaniate eest.

Tehnoloogiagigante paneb muretsema, et nende töötajad võivad saada süüdistuse ja sattuda ka kriminaalvastutuse alla, kui nende kasutajad jagavad isegi ilma halbade kavatsusteta internetis avalikku ja tundlikku infot. Aasia internetivabaduse koalitsiooni sõnul on tegemist täiesti ebaproportsionaalse ja tarbetu meetmega, mis vähendab sõnavabadust, seega peaks Hongkong nende sõnul rikkumiste definitsiooni oluliselt kitsendama.

Hongkongi isikuandmete kaitsmise volinik tunnistas eelnõu olemasolu, kuid ütles, et laimukampaaniate määratlemise piirid tuleb viia ka „moraali ja seaduse piiridesse”, milleks ongi uusi meetmeid vaja. Samuti väitis volinik, et muudetud seadused ei mõjutaks sõnavabadust ega takistaks väliseid investeeringuid Hongkongi piirkonnas.

Muudatuste elluviimist eeldatakse selle aasta lõpuks.

Peamine murekoht seisneb selles, et Hiina-meelsed ametnikud võivad hakata uuendatud seadusi kuritarvitama nendega eriarvamustel olijate vaigistamiseks.

Demokraatiameelsed aktivistid kardavad, et muudetud seadused võivad saada piisavalt lõdvalt sõnastatud, et pelgalt kellegi foto jagamine internetis võib nii selle jagajatele kui ka tehnoloogiaettevõtetele probleeme tuua. Tänu sellele võib olla raskem politseid vägivalla eest vastutusele võtta või ametnikke kritiseerida nende demokraatiavastase poliitika eest.