Leid on äratanud suurt tähelepanu, kuna analüüsid näitavad, et surnud pole poolakad, vaid skandinaavlased. Sensatsiooniline avastus viitab, et viikingid mängisid Poola riigi rajamisel tähtsat rolli, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Meetripikkuse mõõga käepide läikles labori neoontuledes saladuslikult. Seisime Poolas Gdanski arheoloogiamuuseumis, mõnevõrra hooletusse jäetud hoones, mis asus samavõrra lohakil kõrvaltänaval, kuid peitis enese sisemuses kõmulist eset, mis on pälvinud tähelepanu nii Poolas kui ka kaugel väljas­pool selle piire.

Arheoloogiadoktor Sławomir Wadyl pööras ülima hoolega 1,2kilogrammist relva, et demonstreerida selle kaunistusi.

„Kaunistused käepidemel on ainulaadsed. Ülemisel ja alumisel osal on hõbedast, vasest ja messingist inkrustatsioonid, kuid kõige erilisem ja väga erandlik on hõbedast traat,“ rääkis dr Sławomir Wadyl ja osutas säravale hõbetraadile, mis oli hoolikalt ümber mõõga käepideme mähitud.

Hõbetraadi keerud olid niivõrd hästi säilinud, nagu olnuks kaunistus valmistatud alles hiljuti. Ainuüksi roostes tera reetis, et mõõk pärineb siiski ammusest ajast.

Rikkalikult kaunistatud mõõk on umbes 1000 aastat vana ja lebas esialgu ühes neist kolmest saladuslikust hauast, mis leiti Gdanskist umbes 45 kilomeetrit lõunas asuvast külast. Kolme täiskasvanud mehe skeletid lebasid haudades, mis sisaldasid Poola arheoloogia ajaloo kõige rikkalikumaid hauapanuseid.

Mõõk, mida Wadyl käes hoidis, puhkas noore mehe kõrval, kes oli surres umbes 20aastane. Kahes teises hauas lebanud mehed olid umbes 50aastased.

Wadyli hinnangu järgi pärinesid kõik kolm hauda 11. sajandi algusest, mil Piastide dünastia rajas Poola esimese kuningriigi. Kui eksperdid asusid hiljuti uurima skelettide strontsiumisignatuuri, mis võimaldab öelda, millises piirkonnas on kadunukesed sündinud ja elanud, sai selgeks, et maetud ei olnud poolakad.

„Nende meeste puhul on ilmne, et nad on pärit Taanist või Lääne-Norrast,“ ütles Wadyl. Teisisõnu olid need kolm surnud meest, kes puhkasid uhketes haudades, viikingid. Rikkalikud hauapanused viitavad, et neil oli noores kuningriigis olnud erakordselt kõrge staatus. Küsimus on selles, mida tegid viikingid Poolas, et teenisid välja nii suure­joonelised matused?

Mida tegid viikingid Poola aladel, sellest loe lähemalt juunikuu Imelisest Ajaloost.