Kuigi Eesti elanike seast koguneb uusi positiivseid koroonateste praegu suhteliselt vähe (näiteks eile 39), pole me kaugeltki tervelt pääsenud.

Vastupidi, Harjumaal ja Raplamaal tegi nakatamiskordaja järsu tõusu ja ka üleriigiliselt on see üle 1. Viimati ületas see "üht" enam kui kolme kuu eest, 19. märtsil.

Korralikke teste ei asenda miski, aga kui tunned end "imelikult" ning soovid nüüd ja kohe aimu saada, kas võid olla nakatunud SARS-CoV-2 viirusega, mõtle järgnevatele asjadele. Mida rohkem alltoodud sümptomeid on, seda reaalsem oht, et oled nakatunud.

Algupärasel kujul avaldas selle spikri BBC.

Lõhnad ja maitse kaovad või muutuvad

Üsna levinud koroonahaiguse tunnus. Kuigi esineb ka näiteks külmetuse korral.

Palavik

Palavik võib tekkida igasuguse nakkuse korral ja paljudel muudel põhjustel – kuigi tavaliselt mitte lihtsa külmetuse tõttu. Aga vähemalt 37,8°C-ni tõusnud palavik võib viidata koroonale.

Köha

Koroonanakkusele võib viidata see, kui köhid vähemalt tunni jooksul palju või tekib ööpäevas kolm või rohkem pikemat "köhaseeriat". Kui kaldud mingi tervisliku seisundi tõttu niigi köhima, siis mõtle, kas köhid korraga rohkem kui enne.

Köha tekib ka näiteks gripi või külmetuse tõttu. Gripp avaldub tavaliselt äkki ja rängemalt ning toob kahest halvema enesetunde, külmetus aga järk-järgult ja pehmemalt.

Sümptomid on üldjoontes samad – pea- ja lihasevalu, värinad, väsimus, valus kurk, tilkuv nina, köha – aga külmetudes esineb üldiselt palju vähem palavikku, värinaid, lihase- ja peavalu.

Kui köhid pihku, pese hiljem hoolega käsi, et mitte ka teisi nakatada.

Aevastamine

Aevastamine üksi pole tingimata väga kahtlane, aga kui see kaasneb mõne teisega, mis siin artiklis kirjas, tasub koroonanakkuse võimalusele mõelda. Kui aevastad pihku, pese hiljem hoolega käsi, et mitte ka teisi nakatada.

Nina tilgub või on kinni / peavalu

Võivad viidata koroonanakkusele.

Aga kokkuvõttes tuleb korrata: kui tekib kahtlus, lase end testida. Ja hoidu lähisuhtlusest, et mitte ka teisi nakatada.

SARS-CoV-2 viirus levib kõige tõhusamalt suust ja ninast väljuvate tilkade (sh aerosoolide) teel.

Terviseamet toob oma kodulehel COVID-19 põhisümptomitena välja palaviku, hingamisraskused, köha, lihasevalu ja väsimuse.