Aga mida teeb omalt poolt linnavalitsus? Fortele kommenteeris Stroomi ranna suplusvee teemat Põhja-Tallinna vanema asetäitja Manuela Pihlap.

Esiteks täpsustab ta, et terviseamet on andnud soovituse "mitte supelda", kuid ei ole suplusi päris ära keelanud.

"Soovitus põhineb pikaajaliste uuringute tulemusel, täpsemalt viimastel aastatel pole analüüsid mõnel korral normidele vastanud.

Tänavu suvel tellib Põhja-Tallinna valitsus iga nädal veeproovid ning teavitab tulemustest ka ranna külastajaid. On oluline märkida, et sel hooajal on kõik proovid siiani olnud väga head," ütleb Pihlap. (Tõepoolest, terviseameti esindaja kinnitab, et värsked proovid on puhtamad.)

Mida "mitte supelda"-soovitus siis tähendab? Enne vetteminekut tasub tutvuda supluskoha infoga, mille Põhja-Tallinna valitsus paigaldas rannainfotahvlitele (kooskõlastatult terviseametiga).

Ta lisab, et terviseamet ei soovita supelda eelkõige lastel, nõrga tervise, immuunsüsteemi ja/või lahtiste nahahaavadega täiskasvanutel.

Samuti peaks vältima vee neelamist ning võimalusel tuleks peale suplust ennast pesta ja riideid vahetada. Selleks on Stroomi rannas külastajate jaoks välidušid. "Terviseamet hindab suplusvee kvaliteeti uuesti tänavuse suplushooaja lõpus," ütleb ta.

Pihlap loetles ka viisid, mida teeb linn Stroomi suplusvee kvaliteedi parandamiseks:

  • tellib suplushooaja jooksul terviseametiga kooskõlastatult rohkem suplusvee kvaliteedi proove, lisaks veeproovid Mustjõe oja valgalal ja Rocca al Mare väljalasu juures (kõikjal üks proov kord nädalas suplusperioodi jooksul)
  • täiendab Stroomi ranna suplusvee profiili (reostuse olemus ja tõsidus) Mustjõe oja valgalalt ja Rocca al Mare väljalasust võetud proovide järgi
  • hindab uue, projekteerimise ootel kollektori keskkonnamõjusid, mis on Seevaldi suunaline ja merre suunduv
  • keelas juba Kopli lahe rannikul koerte ja hobuste ujutamise/pesemise


Pihlap lisab, et Tallinnas võib koeri ujutada meres ja järvedes kõikjal, kus ei ole avalik supluskoht ning pole sellekohast keelumärki.

Levinud koerte ujutamise kohad Tallinnas:

  • Russalkast Pirita poole jääv rannariba
  • Kopli liinide promenaadi juures
  • Merivälja muulist Viimsi poole jääv rannaäär 150 meetri ulatuses
  • Raku järve põhjakalda osa, kus pole vastavat keeldu