Sellest ja teistest matkatarkustest kõnelevad Naiskodukaitse Sakala ringkonna naised, kel kõigil aastatega enam kui seljakotitäis matkatarkusi kogunenud, kirjutab ajakiri Kaitse kodu!

Mirjam Tralmann: "Tea, kuhu ja miks lähed!"

Enne metsa minekut on vaja läbi mõtestada, kui kaua sa seal oled ja miks seal oled. Kogemustega kasvab ka tarkus ja mets on ise väga hea õpetaja. Kui tarkust ei ole, ei tasu metsa minna või tasub targem sõber kaasa kutsuda.

Isiklikust tarkusest, mis on saadud nii ilusate kui ka valusate kogemustega, soovitan: ära hinda oma võimeid üle, kuid ära ennast ka alahinda.

Kui mingi element on puudu, siis on see puudu – usu, saab ka ilma selleta. Võib-olla tuleb see värskest õhust, linnulaulust või lihtsalt ellujäämisinstinktist, kuid su aju tagumised sopid hakkavad tööle ja sa muutud päris leidlikuks.

Ühesõnaga, kui metsa mineku eesmärk on selge, siis selle põhjal paki kaasa hädavajalik. Just nimelt hädavajalik. Mitu korda on juhtunud, et kaasa võetud ,,mugavusvarustus“ jääb kasutamata ja on lihtsalt koormaks seljas.

Kui on selge, et tuleb maastikul viibida mitu päeva, on mul kindlasti kaasas niisked salvrätikud. Hädapärast saab nendega puhastada ka kaenlaalused ja varbavahed. Siis on palju mõnusam puhas sokk või särk selga tõmmata, sest mitte miski ei riku tuju paremini kui higist kõvaks tõmmanud pesu.

Nagu öeldud, olgu kaasas ka puhas sokipaar ja särk. Või kaks, oleneb aastaajast. Sokkidest ja muust pesust rääkides: olen aru saanud, et pesu valik on ülioluline. Aluspüksid peavad olema mugavad. Väga häiriv on, kui pikemal matkal kipub miski pidevalt kannikate vahele ronima.

Naisterahvad peavad arvestama ka rinnahoidjaga. Pitspesu jäta jumala eest koju. Allavajuvad õlapaelad ja pigistav korvitraat ei ole metsas sinu sõbrad. Korralik spordikas, mis istub seljas kui teine nahk, päästab päeva.

Suvel on metsas palju mitteheatahtlike kavatsustega faunat, kellele meeldib sul lihtsalt kõrva ääres piniseda või sügelevaid kuplaid tekitada. Kuna mina ei ole keemiafänn, siis on teepuuõli see, mis aitab mul leevendada vereimejate pealetungi. Isegi puuki ei ole saanud.

Olenemata aastaajast on ka üks kindapaar tasku visatud, kasvõi ilusad aiakindad, sest on ette tulnud olukordi, kus paljad käed saavad mõnes rägastikus lihtsalt lintšida.

Kõik on tegelikult praktilisuses kinni. Juba Sherlock ütles: ,,Elementaarne, Watson!“ Võta kaasa elementaarne varustus ja sinna juurde meelepärane snäkk, sest pole midagi hullemat kui näljast vinguv matkakaaslane, kes pealegi on unustanud kannaplaastrid panna. Metsa mine hea tujuga, sealt väljatulek sõltub sinust endast.

Karolina Pugal: "Multifunktsionaalsus on edu võti!"

Matkavarustuse pakkimist võiks alustada vähemalt nädal enne selle kasutamist. Tasub laotada kogu varustus laiali ning vaadata, mida just selleks matkaks on vaja kaasa võtta, ühtlasi endale visuaalselt kuvades, mis vajalikest asjadest veel puudub.

Lahti pakkimise ja ka lahti hoidmise hea külg on see, et kui enne matka tekib võimalus soetada mõni uus, praktilisem ese, siis saab vana asja välja vahetada ja lisada ehk midagi vajalikumat. Peamine, et kogu varustus olgu võimalikult universaalne ja kerge.

Matkaks valmistudes on väga tähtis riietuse valik. Alustagem jalgadest. Kõige olulisemad on sokid. Võta kaasa mitu paari sokke, et niiskunud sokid esimesel võimalusel vahetada, sest niiskus ja hõõrdumine tekitavad ville. Kindlasti tasub kaasa võtta paar villaseid sokke, need on abiks külmaga, kuid koguvad endasse ka niiskust ja aitavad hoida niiskust nahast eemal. Loomulikult on villased sokid head ka sammu pehmendamiseks.

Riietuse tähtsamaid osi on soe pesu, soovituslikult pikk, sest see on universaalne, toimib nii külma kui ka soojema ilmaga. Jahedamal ajal ning kindlasti ka öösel on igal juhul soovituslik kanda sooja pesu. See hoiab külma ja niiskuse eemal.

Vahetuspesu on samuti oluline, sest nii kuiva (higistamine) kui ka märja (vihm) ilmaga võib pesu niiskuda. Mugavam on edasi liikuda vahetatud pesuga. Kaasa võetud aluspesu peaks olema võimalikult väike ja seega kerge. Kaasa võta vähemalt üks varusärk, mida niiskeks muutunud särgi vastu vahetada.

Kurgu kaitseks kaasa kindlasti sall, veel parem puhv, mis on nii salli kui vajadusel ka mütsi eest.
Loomulikult on väga vajalik peakate. Sobib nokamüts või, asjade võimalikult vähest mahtu silmas pidades, ka peapael. Kerge õhuke peapael kaitseb kenasti kõrvu tuule eest.

Väike praktiline soovitus: kui minna metsa väikeste esemetega, võiksid need olla neoontoonides – kui pisikesed esemed kipuvad ära kaduma, ja nad kipuvad, leiab erkrohelise või -punase eseme rohust kergemini üles kui musta või rohelise.

Kindlasti kaasa kindad. Neid võib matkates vaja minna ja mitte ainult käte soojendamiseks, vaid ka määrdunud esemete puhastamiseks. Külmema ilmaga kindlasti soojemad kindad, kuid igaks juhuks ka õhemad. Kui tempo sees, hakkab soe, aga kui puhkepaus teha, võib külm hakata ja siis saabki paksemad kindad kätte pista.

Kõik need asjad tuleks mahutada võimalikult mugavasse seljakotti. See, milline seljakott on mugav, selgub katsetamise käigus. Küll soovitan pigem vähema arvu taskutega kotte, et vähendada soovi ja võimalust võimalikult palju kaasa võtta – mõtle ikka alati läbi, kas ja mida on vaja kaasa võtta.

Isiklik eelistus on kuni nelja taskuga seljakott. Suurde taskusse pesu, varuriided ning ka fliis või kampsun jahedamateks hetkedeks. Väiksematesse küljetaskutesse esemed, millele vaja kiirelt ligi pääseda. Ühes söök, teises jook ja kolmandas esmaabivahendid.

Esmaabivahenditest tasuks kaasas olla jalgadele mõeldes villiplaastrid ja sidemed, isiklikud ravimid, allergiarohi (mesilaste/herilaste või muu allergeeniga kokkupuute tagajärgede leevendamiseks).

Soovitan kaasa võtta ka magneesiumipulbrit suu kaudu manustamiseks. Pikematel matkadel võivad koormuse tõttu tekkida krambid, mida on võimalik leevendada magneesiumiga, looduses matkates on pulber selleks kõige kiirem variant.

Joogiks võta kaasa tavaline puhas joogivesi, mida saab kasutada nii janu kustutamiseks, söögi tegemiseks kui ka esmaabi andmiseks (haava puhastamiseks). Magustatud jookidele tasuks eelistada mineraalvett, mis aitab keha soolavarusid täiendada.

Toidust paki kaasa pigem väikesi ja mugavalt tarbitavad näkse. Näiteks õllesigarid, juustupulgad. Kerged ja energiat andvad on ka riisigaletid.

Väike nipp: tee kaasa soe toit NATO paki varudest. Ehk vahetult enne väljumist kalla kuum vesi pakki ja siis pane pakk seljakotti. Ka viie tunni möödudes on toit veel soe ja annab vajaliku energiakoguse.

Hea toiteväärtusega on ka jogurtid. Vähemalt soojal ajal tuleks neid tarbida pigem matka alguses, et mitte kõhuhäda külge saada. Kuid külmema ilmaga säilivad ka need kotis kenasti ja tekitavad metsas kodusema tunde.

Magusavajaduse rahuldamiseks ja energia üles saamiseks soovitan kaasa võtta veidi šokolaadi. Aga ainult paar ampsu, just kiireks energialisaks. Suured kogused võivad tekitada kehas pigem raskustunnet. Kaasa võib haarata lutsukomme, need ei sula ka soojaga ära.

Pikemaks ajaks matkama minnes tasub pikutamiseks, istumisaluseks või ka vihmakaitseks kaasa võtta tuule- ja veekindel termokile. See on kerge ning aitab ka sooja hoida. Saab panna istumise alla, vihmahoogude ajal kasutada vihmakeebina ning pikemal peatusel ka varjualusena.

Läbi tuleks mõelda ka alusmati kaasavõtt, kas ja millist on vaja. Kui võtta, siis võimalikult kerge.
Loomulikult tuleb kaasa võtta ka WC-paber – seda võib alati vaja minna ning hea, kui see on alati omal kaasas.

Veel kord, matkavarustuse komplekteerimisel tasub püüelda universaalsuse poole – on hea, kui üks ese sobib mitmeks eesmärgiks ja erinevates oludes. See võimaldab kokkuvõttes vähem asju kaasa võtta. Teine kriitiline faktor on kaal – võimaluse korral eelista kergemaid lahendusi.

Mari Mesipuu: "Sokke pole kunagi liiga palju!"

Võta kaasa nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik. Sest ega üleliigseid asju ju üldjuhul keset matka maha jätta ei saa.

Ainuke, mida aina vähem peab kaasas vedama, on söök. Aga kui näiteks on selge, et sooja sööki teha ei saa või ei jõua, pole mingit põhjust priimust kaasa vedada.

Alati vaata enne matkale minekut ilmaprognoosi. Selle põhjal saab komplekteerida riietuse. Samas pimesi ilmateadet uskuda kah ei tasu. Ilm kipub üllatama.

Samuti vii ennast võimalikult detailselt kurssi maastikuga, mida pead läbima. Vastavalt sellele saad valida näiteks jalanõud. Mul on selgelt meeles Kotkalend 2019, kus sõdurisaabastega poleks midagi teinud. Kummikud olid need kõige õigemad jalanõud.

Jalad ongi põhilised, mille eest hoolitseda. See algab juba kodus, enne matka jalgu koorides. Loomulikult plaasterda. Saapad viksi korralikult. Ja kuivade sokkide jalgatõmbamine matkal … seda tunnet ei suuda ületada miski. Kuivi sokke pole matkal kunagi liiga palju. Sama käib ka t-särkide kohta.

Muidugi tulevad matkal lisaks varustusele kasuks ka teadmised topograafiast ja oskus kompassi lugeda.

Ja veel – üks olulisemaid tegureid matkal on matkakaaslased – neid tuleb hoolikalt valida. Mõnusat matkamist!

MEELESPEA

  • Tea, kuhu, kauaks ja mis eesmärgil lähed.
  • Ära hinda oma võimeid üle, aga ära end ka alahinda.
  • Paki kaasa nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik.
  • Varustus olgu võimalikult kerge ja multifunktsionaalne.
  • Vii end eelnevalt maastikuga kurssi.
  • Tutvu ilmaprognoosiga.


MIDA KAASA VÕTTA:

  • Seljakott
  • Niisked salvrätikud
  • Puhas sokipaar
  • Vahetussärk
  • Vahetuspesu
  • Kindad
  • Sall
  • Peakate
  • Putukatõrjevahendid
  • Kompass
  • Toit: nii kiireks energiasüstiks kui korralikuks kõhutäieks
  • Jook
  • Ravimid: plaastritest kannaplaastrite ja allergiarohtudeni.
  • Tualettpaber
  • Termokile
  • Alusmatt
  • Toidu tegemis- ja tarbimisvarustus
  • Magamisvarustus
  • Matkakaaslased