Tänahommikune seis kell 8: vabu vaktsineerimisaegu oli digiregistratuuri laetud 5272 ja seda kõikides maakondades üle Eesti. Ja nii hommikust-hommikusse iga päev ligi 6000 vaba aega. Täielikult vaktsineeritud on Eestis aga 32,1 protsenti elanikest ning suure tõenäosusega algab vaid kahe-kolme kuu pärast viirusepandeemia kolmas laine.

Siit ka vaktsineerimise juhtrühma uus plaan.

„Piloteerime peagi esimestes kohtades Narvas Fama kaubanduskeskuses ja Lasnamäel Mustakivi keskuses ka ilma eelregistreerimata vaktsineerimist. Tuleb lihtsalt kohale minna. Vaatame, kuidas seal läheb ja kui see toimib hästi, siis laiendame seda võimalust ka mujale," rääkis töörühma esindaja Gea Otsa Fortele.

Tema sõnul reeglid ei muutu ja ka neis kahes kohas vaktsineerituil tuleb ka teine doos ikka samas kohas saada.

Täpsemalt selgub reedel, mis aegadel vaba vaktsineerimise võimalikuks saab.

COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer ütles, et kuumadest suveilmadest ja vähenenud nakatumisest hoolimata on just praegu kõige parem aeg end COVID-19 vastu vaktsineerida.

„Kui esimene doos nüüd ära teha, siis on sügiseks olemas tõhus kaitse," sõnas ta.

Seer rääkis, et kõik Eestis pakutavad vaktsiinid pakuvad kaitset ka agressiivsema deltatüve vastu. Kuid vaid siis, kui vaktsineerimiskuur on lõpetatud Jansseni puhul kaks nädalat pärast ainsat doosi, Pfizeri puhul üks nädal pärast teist doosi, Moderna ja Astra Zeneca puhul kaks nädalat pärast teist doosi.

Vaktsineerimiskuuri toime kestab tema kinnitusel vähemalt aasta.