Tegemist on Panditopsi kaubamärgi all pakutavate toodetega, mille hulgas on pokaalid, erineva mahutavusega topsid, taldrikud ning kausid. Kõik need on toodetud Saksamaal ja Prantsusmaal ning taldrikud seejuures juba algselt taaskasutusele võetud plastist. Materjaliks on polüpropüleen, mis peab vastu kuni vee keemistemperatuurini ja ka mikrolaineahjus kasutamist.

Eesti Pandipakendi juht Kaupo Karba ütles Fortele, et projekt sai alguse juba kaks aastat tagasi seoses Rammstaini kontserdiga Tallinna lauluväljakul ning seetõttu on ettevõttel korraga välja pakkuda ligi 300 000 topsi. Seega suudab ettevõtte igal juhul ära katta mis iganes suurusega ürituse vajadusel ning pakub vajadusel kogu nõudega seotud täisteenuse.

Nõude kasutamine üritustel toimub pandiloogikaga: klient maksab nii joogi- kui topsi eest eraldi ning kui tops katki läheb, siis klient topsiraha - kahte või kolme eurot - tagasi ei saa. Seega ürituste korraldajatel nõude purunemise kahju riski ei ole - selle maksab kinni klient.

„Meie kogemus näitab, et kadu ühel üritusel on tavaliselt 4 protsenti - olgu siis purunemise tõttu või siis võtavad inimesed topsid endale mälestuseks," rääkis Karba.

Pandipakendi korduskasutatavad panditopsid ja -nõud peavad vastu 100 kasutuskorda, mõned tooted ka 500 korda. Lõpuni ära kasutatud nõud lähevad ümbertöötlemisele ja taaskasutusse.

„Eestis toimub igal aastal umbes 600 avalikku üritust, kus tekitatakse ainuüksi ühekordsete topside kasutamisega 68 tonni prügi. Lisades sinna juurde ka nõud ja söögiriistad, on prügi kogused veelgi suuremad. Selle enam kui 70 tonni prügi ringlusse võtmiseks puuduvad Eestis võimalused, mistõttu lõpetavad ühekordsed nõud oma umbes 15-minutilise elukaare põletusahjus või prügimäel. Soovime jätta koos keskkonnast hoolivate ürituse korraldajatega sellise raiskava tarbimise minevikku," ütles Kaupo Karba.

Kõik Panditopsi korduskasutatavad nõud pestakse tööstuslikus tunnelpesumasinas, kus kasutatakse professionaalsetele nõudepesumasinatele sobivaid pesu- ja loputusvahendeid vastavalt veetüübile. Kõik pandinõud pestakse 82-kraadise veega ja kuivatatakse seejärel 94-kraadise õhuvooluga. Puhastamisel lähtutakse ka viiruse tõkestamise juhistest, mille järgi hävineb näiteks koroonaviirus pindadelt 90 kraadi juures 2 minutiga. Pestud nõusid testitakse spetsiaalse luminomeetriga, et tagada pandinõude laitmatu puhtus.

Korduskasutatavate panditopside ja -nõude kasutamise eest avalikel üritustel vastutavad ürituste korraldajad. Eesti Pandipakend pakub neile võimalust nõusid lihtsalt rentida või lahendada rentimine koos kogumisteenusega. Kogumisteenus ürituse korraldajale erineb renditeenusest peamiselt selle poolest, et pandinõude jaotamisega toitlustajatele, nende kokku kogumisega külastajatelt ja pandiraha tagastamise eest üritusel kohapeal hoolitseb Eesti Pandipakend.

Eesti Pandipakend on loodud 2005. aastal pakendiseaduse ajendil joogitootjate, -maaletoojate ja Eesti Kaupmeeste Liidu poolt.

Keskkonnaministeerium teatas teisipäeval, et ei suuda tähtaegselt ehk 3. juuliks üle võtta Euroopa Liidu ühekordse plasti direkttiivi, mis oleks keelustanud plastnõude müügi. Nähtavasti võetakse vastavad seadused Eesti õigusruumi üle järgmise aasta 3. juuliks. Seega sinnamaani tohib Eestis jätkuvalt ühekordseid plasttopse ja nuge-kahvleid müüa.