Microsoft aitas ise kõlakaveski tööle lükata kahe asjaga, esmalt mai lõpus ja siis juuni alguses.

Esiteks mainis firma tegevjuht (CEO) Satya Nadella 25. mail, et varsti on Windowsile tulekul viimase aastakümne üks suuremaid uuendusi, mis ka võimaldab arendajatel ja sisuloojatel tõhusamalt raha teenida.

See selgus Microsofti seadmete-süsteemide jaoks tarkvara arendajate iga-aastase konverentsi BUILD avakõnes. Tutvustusüritus toimub veebi teel 24. juunil meie aja järgi kell 18.

Möödunud nädalal märkasid tehnoloogiahuvilised aga Windows 10 tootelehel märget, et opsüpsteemi Home- ja Pro-väljalasete pensionilesaatmise ajaks on märgitud 14. oktoober 2025. Forte mainis seda esmakordselt 13. juunil oma Facebooki-lehe miniuudises.

See läks otse vastuollu Microsofti kunagiste lubadustega, et 10 jääb viimaseks nn põhiliini-Windowsiks – kuna see hakkab ilmub ja saab täiendusi allalaaditaval kujul, pole seda vaja enam välja vahetada.

Nüüd siis kihab veeb järgmise Windowsi tuleku kõlakatest ja muidugi on inimesed postitanud juba nii pilte kui ka videosid, et kuidas hüpoteetiline Win11 välja näeb.

Esmapilgul tundub, et see on üsna Windows 10 sarnane. Kergesti märgatavad erinevused on nn live tile'ide puudumine stardimenüüs ja widget'ite lisamine sinnasamma, aga ka puhtam töölaua-alariba. Kahjuks pole näha veel uuendatud Windowsi e-poodi, mis peaks Nadella väljahõigatut uskudes rahateenimise kergemaks muutma.

Nagu osutab tehnoloogiasait The Verge, on hüpoteetiline uus Windows üldjoontes Windows 10 erivariandi 10X sarnane, mida Microsoft arendas kahe ekraaniga nutiseadmete jaoks ja lõpuks kõrvale heitis, saateks lubadused selle säravamaid uuendusi tulevikus tava-Windowsis kasutusele võtta. Loe sellest mõne lausega pikemalt Forte Facebooki-miniuudises 21. mail.

Ja nii võib kõlada Windows 11 käivitumisheli:

Microsoft pole kinnitanud ei Windows 10 pensionilesaatmist, Windows 11 või üldse mingi mantlipärija saabumist ega ühtegi detaili uue opsüsteemi kohta, mida veebis jagatakse. Eks näeme täpsemalt 24. juunil. Loodetavasti.