USA senaatorid ilmutasid äsja ühel teemal haruldast üksmeelt – et USA peab teaduse ja tehnika vallas ikka maailma esirinnas püsima (= suutma Hiinaga konkureerida).

Nad allkirjastasid mahuka nn innovatsiooni ja konkurentsi seaduse, mille tagajärjel teeb USA mainitud alade esindajatele kokku 250 miljardi dollari (205,5 miljardit euro) eest rahasüste. Lisarahastust saavad mh pooljuhtide ja kiipide, tehisintellekti ja kvantarvutite arendajad.

Hea teada, et ka president Donald Trumpi õhutatud kaubandussõda Hiinaga hakkab juba president Joe Bideni ametiaja alguses leebemaid vorme võtma.

Täpsemalt lõpetab Biden oma eelkäija Hiina-vaenamise ühe tobedaima vormi – paari nimeka Hiina päritolu mobiilirakenduse kiusamise. TikTok ja WeChat ei pea enda eksistentsi USAs enam kuidagi eriliselt õigustama. Ka ei pea nad end USA firmadele maha müüma vms.

Biden ei taha siiski näidata, nagu oleks päris tühine Trumpi kahtlustatud oht, et teatud Hiina päritolu tehnoloogiafirmad koguvad oma valitsuse jaoks USA kasutajate kohta andmeid.

Koostatud on juhised, kuidas firmadepoolset kasutajaandmete kogumist hinnata ja vajadusel riskantseks märkida. TikTok peab lisaks läbima USA valitsuse töörühma uuringu rahvusvaheliste maksete haldamise kohta.

USA "mustast nimekirjast" pääses paari nädala eest ka elektroonikahiid Xiaomi. Mingil põhjusel viibib seal endiselt Huawei, mis pidi piirangute tõttu loobuma nii lootusest suurimaks telefonitootjaks tõusta kui ka mugavalt esikolmikus püsida.

Aasta esimese veerandi põhjal on Huawei koguni realme'ga kuuendat-seitsmendat kohta jagama langenud (4% kogu maailma turust).