Enefiti pakutava kiire internetivõrguga liitumisvõimalus on tänaseks juba pea 26 500 aadressile üle Eesti. Sellega liitumine eeldab inimestelt 200-eurose tasu maksmist - tegemist on summaga, mida näiteks linnade kortermajades kellelgi tasuda ei tule.

Enefit Connecti sideteenuste üksuse juht Oliver Ruus leiab, et tõenäoliselt tuleneb madal huvi liitumiste vastu sellest, et paljud tarbijad ei taju väga kiire püsiühenduse eeliseid. Asi pole tema hinnangul liitumistasus.

„Liitumistasu vähendamine ei ole meil plaanis, kuivõrd meil ei ole kolme aasta jooksul tulnud ühtegi pöördumist, et oleks liiga kallis. Pakume tegelikult ju intressivaba makse ajatamist ja tasumist kuni 6 osamaksega, mis on 33 eurot kuus. Mitme osamaksega tasumist kasutatakse agaralt," ütles ta Fortele.

Ta märkis, et olemasolev üle õhu leviv internetipakett võib küll elanike hetkesoovid rahuldada, kuid meil tasuks mõelda ka oma tulevikuvajadustele.

„Vaid fiiberoptiline kaabel tagab täna ja tulevikus suurte kiirustega püsiühenduse ning on ilmastikukindel. See kindlustab, et ka suuremahulisemad tulevikuteenused jooksevad sellel probleemideta ja interneti püsiühendus on katkematu," tõstab Ruus esile.

Ruus lisas, et kui praegune „riigi poolt toetatud võimalus mööda lasta, võib liitumine tulevikus maksta juba kordades rohkem".

Enefit Connect arendab ühena paljudest kiiret internetivõrku riigi toel. Kokku on riik nn viimase miili vedamise projektidesse hetkel panustamas enam kui 30 miljoni euroga. Teises etapis näiteks 20,5 miljoni euroga: https://www.ttja.ee/lairiba-teine-etapp-alates-2020 Toetusraha tohib kasutada vaid hajaastusega aladel olevate objektideni interneti viimisel.

Enefiti kiire internetivõrgu katvus - 2021

Ministeerium uuris enne toetusmeetmete algust välja küll selle, kui palju on ilma interneti püsiühenduseta aadresse - neid sai kokku 100 000 -, ent tegemata jäi turu-uuring, kas neil olevad inimesed ja ettevõtted ka püsiühendust tahavad või vajavad.

Enefiti on ühe aadressi jaoks tehtav investeering on ettevõttel suurusjärgus 1500 - 2000 eurot. Sellest 199 - 249 eurot on kliendi omaosaluse summa.

Riigi toel loodavad internetivõrgud on operaatorineutraalsed ning iga liituja saab valida enda jaoks sobivaima teenusepakkuja.

Enefiti kiire internetivõrgu ehitus hõlmab hetkel 158 erinevat projektipiirkonda 13 erinevas Eesti maakonnas. Ettevõte on riigil saanud töödeks toetust enam kui 22 miljonit eurot. Peamiselt veetakse valguskaablit mitte maa all vaid mööda õhku ehk elektriposte.

Enefit Connect on Eesti Energia tütarettevõte, mis haldab erinevaid elektrivõrke ja suurt osa Eesti tänavavalgustusvõrgust, arendab kiiret internetivõrku, kaasaegset elektriautode laadimisvõrku ning pakub tänapäevasel tehnoloogial põhinevaid uusi energialahendusi.

Lugeja: Enefit ehitab sinna, kuhu tal endal on kasulik

Forte poole pöördus pärast ülaltoodud artikli avaldamist lugeja (toimetusele nimi teada), kelle sõnul on reaalsus on see, et Enefit ehitab valmiduse vaid sinna, kus see on tema jaoks tehniliselt sobilikum (odavam) ja see tähendab õhuliinide olemasolu.

"Kui eelnevalt on kaabel maa alla viidud, siis need majapidamised jäävad sellest tööst automaatselt kõrvale, kuigi keegi ei ole valinud omale sellist kaabelduse varianti. Seda on kinnitanud Enefiti projektijuht," kinnitas ta.

"Seega avaldusi liitumiseks (st nö sooviavaldusi) võib ju teha, aga reaalselt valmidus luuakse ikkagi sinna, kus võibolla ei olegi neid sooviavaldusi tulnud ja seetõttu saab edastada sõnumit, et inimesed “ei taju kiire interneti eeliseid”," sõnas lugeja.