Lääne meedias levivad kinnitused, et Hiina rahvarikkaima provintsi Guangdong'i pealinn Guangzhou on hädas uue koroonapuhanguga.

Nakatunute arv pole meie mõistes suur, seni teadaolevalt 96, aga innustas otsustajaid ikkagi ruttu massitestimisi korraldama, mõnda metroojaama ning meelelahutuskohti ja restorane sulgema. Paljud lennud linnas asuvast Baiyuni rahvusvahelisest lennujaamast tühistati.

Inimestel palutakse mitte linnast lahkuda, aga kui väga vaja, peab selleks olema ette näidata viimase 48 tunni jooksul testud negatiivne koroonatest – varem võis olla kuni 72 tundi vana test.

Guangzhous tehti ajavahemikus 26. maist kuni 5. juunini suisa 16 miljonit koroonatesti, mis on isegi veidi rohkem kui seal ametlikult elanikke.

Ametlike andmete põhjal on Hiina pandeemiaga seni hästi toime tulnud – rahvaarv üle 1,44 miljardi, positiivse koroonatesti teinuid veidi üle 91 tuhande, COVID-19 tõttu surnuid käesoleva uudise koostamise hetkel 4636.

Võrdluseks: Eestis on positiivseid teste olnud 130 310 ja surnuid 1265. Rahvaarv on meil aga ümmarguselt 1100 korda tillem.

Täielikult vaktsineeritud ei pea Delta ehk India tüvega nakatumist kartma, kõigest ühe Pfizeri või AstraZeneca vaktsiinidoosi järel tekib aga ainult 33% tõhus kaitse viiruse vastu. Nii leiab värske, veel eelretsenseerimata uuring Ühendkuningriigist.

India tüvi olla aga kuni 40% nakkavam kui mõne aja eest palju tähelepanu kogunud – ja Eestis hetkel ilmselt enim levinud – Briti tüvi, nagu Forte hiljuti kirjutas.

Kahe suurriigi Hiina ja India suhted on viimastel aastatel eri põhjustel taas halvenenud. Selles mõttes mõjub kurva irooniana, et uus koroonapuhang tekkis Hiinas just India tüve tõttu.