Tehnoloogiahiid Apple korraldab oma toodete esitlemiseks päris palju üritusi. Erilisel kohal nende seas on aga iga-aastane Apple Worldwide Developers Conference (lühidalt WWDC), maakeeli Apple'i jaoks tarkvara arendajate konverents.

Viimaste hulka kuuluvad nii äpi- kui ka igasuguse muu tarkvara loojad, mis Apple'i süsteeme, seadmeid ja teenuseid käigus hoiavad.

Tänavune WWDC algas eile ja kestab 11. juunini, aga suur osa tähtsatest uudistest on juba avalikkuse ette jõudnud. Siit väike, hoolega valitud kokkuvõte.

Aitab Zoomi ülemvõimust!

Mis mõttes tuleb koroona-ajastu alguses mingi Zoom ja teeb videokõnede-valdkonna sisuliselt enda omaks, vähemalt USAs?

2020. a kevadel ilmus ridamisi uudiseid, kuidas suured tehnoloogiafirmad tõttavad vudinal Zoomile konkurentsi pakkuma, olgu siis uute äppide või olemasolevate täiendamise teel.

Nüüd ärkas korraga Apple, mis otsustas oma FaceTime'i videokõned ka Androidi ja Windows 10 kasutajatele kättesaadavaks muuta. Seda mitte küll rakenduse kujul, vaid linkide teel, mida õunaseadme kasutaja saadab, et saaksid tema videokõnega liituda.

Üllatavad nii õunamaja valmidus üht oma staarteenust äkki konkureerivatele platvormidele lubada kui ka selle otsuse ajastus. FaceTime saab 24. juunil nimelt juba 11-aastaseks. Miks nüüd, pärast kõiki neid aegu?!

Millal see täpselt juhtub, on veel segane. Ilmselt sügisel, kui ilmub iOS 15. FaceTime saab selleks ajaks ka ridamisi olulisi uuendusi portreerežiimist ja kvaliteetsemast helist kuni SharePlay-valikuni, mis laseb kasutajate grupil korraga sama videofaili vaadata või helifaili kuulata.

Viimast toetavad ka Apple Music ja Apple TV+ ning mitmed konkureerivad striimigigandid nagu Disney+, Hulu, HBO Max ja Twitch (millest kõik paraku Eestis ei tegutse).

Aitab Alexa ülemvõimust!

Apple paistab tüdinud ka sellest, et valdav osa digiabilistega varustatud seadmetest sisaldavad konkurent Amazoni toodet Alexa.

Seni kiivalt Apple'i enda seadmetele hoitud digiabiline Siri muutub tänavu kättesaadavaks teistegi seadmevalmistajate jaoks, oodata tuleb vastavat uuendust HomeKit-tarkvaras.

Funktsionaalsus on siiski miskipärast piiratud: Siri ei koli päris võõra tootja seadmesse, vaid edastab kasutaja häälkäsklused HomePod mini-nutikõlarile, mis käsu täidab. Võõras seade neid käske nii-öelda ei näe, vaid kogu info liigub läbi Apple'i serverite.

Zoomi eeskujul tekib küsimus: miks just nüüd? Siri tähistab oktoobri alguses juba oma 10. sünnipäeva ning enamik digiabiliste-huvilisi seadmetootjaid on nagunii ammu Alexa leeris. Lisaks muidugi: miks nii piiratud kujul?

Monterey tuleb Mac-arvuteid uueks looma

Mac-arvutite opsüsteemi uus suur väljalase kannab nime Monterey ning muutub allalaaditavaks aasta lõpupoole; selle avalik beetavariant ilmub juulis.

Monterey ei tundu mulluse eelkäijaga Big Sur võrreldes suur samm edasi, aga viimane tõigi nii palju uut, et sellest piisab kahele.

Üht teist tähtsat siiski lisandub, näiteks:

  • Universal Control: hiir või klaviatuur toimib samaaegselt mitmes Apple'i seadmes (Mac-arvuti või iPad-tahvel)
  • AirPlay to Mac: heida oma iPadi ekraanipilt või muusika otse Mac-arvuti ekraanile
  • Safari-brauseri paanid/sakid muutuvad pisemaks ja neid saab gruppidesse kokku panna – veel hakkab Safari nutiseadmetel tulevikus laiendusi kasutama nagu seni arvutitel


Monterey on muuseas California väikelinn, nii et Apple jätkab traditsiooni macOSi suuri uuendusi kindlate paikade järgi nimetada.

...aga iga Maciga ei suhtle

Monterey toetab ainult kindlaid Mac'isid, mis muidugi ei üllata, sest kuidagi peab ju sundima inimesi uusi arvuteid ostma.

Uuendusega suhtlusväärilised on vähemalt:

  • 2013. a lõpus ilmunud Mac Pro
  • 2014. a lõpu Mac mini
  • 2015. a alguse MacBook Air või Pro (nende omanikele on see uudis ilmselt kibedaim)
  • 2015. a lõpu iMac
  • 2016. a alguse MacBook
  • 2017. a iMac Pro

iOS muutub isegi telefonisõbralikumaks

Apple'i telefoni-opsüsteem iOS muutub vanade telefonide vastu veel sõbralikumaks kui enne. Väga meeldiv üllatus.

Vähe sellest, et iPhone saab üldiselt palju kauem tarkvarauuendusi kui enamik Androidi telefone – alates opsüsteemi iOS väljalaskest 15 saab valida, kas tahad üldse uut varianti või eelistad esialgu eelkäijat (iOS 14).

iPhone'i kasutajad võtavad opsüsteemi suured väljalasked tavaliselt väga ruttu omaks, aga siiski on selline valik väga teretulnud. Võib ju ilmneda, et uues väljalaskes avastatakse ruttu mingi probleem, või vana iPhone ei laigi uut iOSi nii hästi, nagu loodetud.

Hetkel uusim iOS 14 jookseb 90% seadmetest, iOS 13 turuosa on 8% ja veel vanemad variandid haaravad 2%.

iPhone muutub kergemini leitavaks

iOS 15 muudab Find My Phone-valiku ehk kadunud iPhone'i või iPadi otsimise abivahendi isegi võimsamaks. Isegi kui seade "kustutada", aga aktiveerimislukk on maha võtmata, saab seadme asukohta kindlaks määrata. Isegi siis, kui aparaat on välja lülitatud.

Kuidas viimane toimib, pole Apple veel täpsustanud. Vahest mingi LE Bluetooth-põhise lahenduse teel.

iPhone hakkab su koduvõtmeks, juhiloaks jm

iPhone-telefon või Apple Watch-nutikell on täitnud digi-autovõtme ülesannet juba alates möödunud juulist (vastavalt opsüsteemi-uuendustega iOS 13.6 ja watchOS 6.2.8). Varsti saad õunatelefoni ka koduvõtmena kasutada, kui see on nutilukuga varustatud. Vastava võimekuse annab iOS 15.

Lisaks saab tulevikus oma digi-juhiload lisada äppi Apple Wallet. Esialgu küll piiratud kujul: mõnes USA osariigis ja lennureise tehes. Ka pole kindel, kas politseinik digi-juhiluba laigib, kui sinu auto tee äärde seisma kamandab.

Apple Walletisse saab hakata lisama ka digi-töötõendeid, digi-hotellitoavõtmeid jm. Tulevik on täis võimalusi!

Mida teile siit kokku võtta?

Nutiajastu Apple on tuntud jõuvõtete poolest eesmärgiga vangistada kasutajad oma ökosüsteemidesse, et neil oleks võimalikult ebamugav konkureerivaid tooteid-teenuseid pruukida või kuhugi üle kolida.

Selle põhjal üllatab, et Õunamaja flirdib korraga patuse ideega oma kuulsaid teenuseid ilma mõjuva põhjuseta ka võõrastel platvormidel pakkuda (Siri, FaceTime). Küll mitte täiskujul, aga ikka.

Väga kiiduväärt on otsus luua turvaparandusi sama opsüsteemi rohkem kui ühele väljalaskele, et meil oleks rohkem põhjust vanemaid seadmeid edasi kasutada, ilma hirmuta olulistest turvaparandustest ilma jääda. Isegi kui see uuendus on esialgu üsna marginaalne, piirdudes iOS 14 ja 15-ga.

Kui sellised sammud viitavad Apple'i valmidusele kasutajasõbralikumaks muutuda, tervitan "uue ajastu" Apple'it kahe käega.

[10. JUUNIL LISATUD]

macOS Monterey kohta veel:

  • Oli ootuspärane, et mõni Mac-arvuti uus võimalus toimib edaspidi vaid M1-kiibi, mitte Inteli protsessoriga masinatel. Neist hetkel tähtsaim on küllap Live Text (saab redigeerida piltidel leiduvat teksti).
  • Aastatel 2009–2014 oli Apple'i arvuti kasutajal võimalus iMac-arvuti teise Maci ekraaniks muuta (töörežiim Target Display Mode). See naaseb Monterey koosseisus nimega AirPlay to Mac, sobivad mudelid on vähemalt 2018. a ilmunud MacBook Air või Pro; vähemalt 2019. a ilmunud iMac, iMac Pro, Mac Pro; 2020. a Mac mini.