"See näitaja - umbes 40 protsenti nakkavam - on tõepoolest viimane info, mis mul on," ütles tervishoiuminister Matt Hancock Sky Newsile. See number laekus talle riigi teadusnõukojalt nimega SAGE.

Ta märkis, et täielikult vaktsineeritud inimesed peaksid olema kummagi variandi eest võrdselt kaitstud. Osaliselt vaktsineeritute kohta see aga ei käi.

Eelmise nädala seisuga oli Eestis sekveneeritud 6202 viiruseproovi ning on tuvastatud, et neist 4240 olid UK mutatsiooniga (Alfa) viirustüve, kaheksa India (Delta), 69 LAV (Beeta) ning 1 Brasiilia (Gamma) mutatsiooniga tüve. Samas võib lähiajal märgatavalt tõusta just India tüve juhtumite arv, kuna üle-eelmisel nädalal tuvastati qPCR kiirtestiga 17 India tüvele iseloomuliku proovi ja need saadeti täiendavale sekveneerimisele.

Kui nii nakkav viiruse variant „hoo sisse" saab, võib see seda löögi alla piirangute leevenemise paanid paljudes riikides, nii ka UK-s.

"Jälgime veel nädala jooksul andmeid ja siis langetame otsuse," ütles Suurbritannia terviseminiester ja märkis, et valitsus on "täiesti avatud" lükkamaks edasi piirangute tühistamist, mis peaks praeguste plaanide kohaselt aset leidma 21. juunil.

Eestis on täielikult vaktsineeritud vaid 296 428 inimest ehk enam kui miljon inimest pole India uue tüve eest veel kaitstud.