Koroonapandeemia esiklainele eelnenud kümnendil hakkas gripiviiruse üks alltüüp, A-gripiviiruste hulka kuuluv H3N2, veidralt "käituma". Selle variandid moodustasid omaette grupid (klaadid), mis aina erinevamaks muutusid.

See tegi iga-aastaste gripivaktsiinide loomise muidugi raskemaks, sest üks vaktsiin sisaldab kaitset eelkõige teatud gripivariantide vastu ega pruugi teiste vastu sama tõhus olla. Millised kaitsed valida, peavad otsustama vaktsiiniloojad kaks korda aastas.

Sellised probleemid võivad aga kaduda, milles tuleb tänada... koroonapandeemiat. Tundub, et see kahandas gripiviiruste liigirikkust – H3N2 üks klaad paistab olevat vahepeal välja surnud. Sama võib öelda näiteks kahe B-gripiviiruse tüve kohta, mil nimeks B/Yamagata.

Gripiviiruste arengut jälgivatesse rahvusvahelistesse andmebaasidesse laaditi mõlema järjestusi viimati märtsis 2020.

Grippi ja COVID-19 põhjustavate viiruste arengut jälgivasse varamusse GISAID lisandus mullu 200 gripiviiruste geenijärjestust. Tavaliselt on see arv olnud pigem 20 000.

Asjatundjad on lootusrikkad, aga ei julge veel kindlalt väita, et pandeemia – õigemini selle tõkestamise strareegiad – tõesti aitasid mõne gripivariandi "välja suretada".

Muutuses võib olla oma tähtis roll sellel, et uurijad on esmajoones hõivatud SARS-CoV-2 viiruse uurimisega ja gripiviirustega tegeleb senisest palju väiksem arv inimesi. Lisaks sekveneeritakse ringlevatest gripiviirustest ka parimal juhul ainult osad, mitte kaugeltki kõik – selle järgi on raske kindlalt väita, et mingi variant on tõesti kadunud.

Grippi haigestumist on pandeemia ajal siiski olulisel määral vähemaks jäänud, kuigi puhanguid ikka tuleb ette. Näiteks hiinlasi "kiusas" B-gripiviiruse Victoria-nimeline haru, Lääne-Aafrikat, Bangladeshi ja Kambodžat H3N2.

Lisaks, nagu Forte hiljuti kirjutas, võib gripp inimesi kimbutama hakata ka tüvede kujul, mis praegu seostuvad pigem teiste loomariigi esindajatega.

Tuleb ka tunnistada, et tänavu on maailmas gripi tõttu surnud juba üle 206 000 inimese, mis on täitsa võrreldav pandeemiaeelsete aastate tüüpilise "saavutusega".