Tänaseks on tehnilised katsed edukalt läbinud ja oma rahvale Euroopa Liidu standardile vastavaid tõendeid väljastama asunud seitse liikmesriiki: Bulgaaria, Tšehhi, Taani, Saksamaa, Kreeka, Horvaatia ja Poola.

Euroopa Komisjoni teatel on 10. maist alates digiväravat edukalt katsetanud juba 22 riiki, seega hakatakse lähipäevadel ja -nädalatel tõendeid väljastama rohkemates riikides.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt peaksid liikmesriigid vabastama reisiga seotud testimisest või karantiinist inimesed, kellel on täielikust vaktsineerimisest möödunud vähemalt 14 päeva või kes on koroonast tervenenud ja saanud kahedoosilisest vaktsiinist ühe doosi.

Sama peaks kehtima tervenenud, ent vaktsineerimata inimestele ja seda kuni 180 päeva pärast haiguse järgset positiivset PCR-testi. Lisaks kehtib teada-tuntud karantiinivabastus 72 tunni jooksul pärast negatiivset PCR-testi.

Seda kõike saavadki osade Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikud alates tänasest piiriületusel tõendada vastastikku tunnustatava digilahenduse kaudu. Selleks on kokku lepitud standardid, millele igas liikmesriigis välja arendatav digitõend peab vastama.

Eesti kohta märgitakse Euroopa Komisjoni veebilehel, et me oleme süsteemiga liitumiseks valmis tehniliselt, aga ei ole veel seda siiski teinud ja oma kodanikele tõendeid väljastama asunud.

Eesti on oma QR-koodi vaktsineerimistõendi küll kuu aja eest valmis teinud ja inimesed selle põhjal ka neid endale loonud, kuid selles lahenduses on puudu negatiivse PCR-testi tõend ja koroonahaiguse läbipõdemise tõend ning see ei vasta täpselt EL-i standardile.

Sotsiaalministeerium loodab Eesti lahenduse valmis saada järgmisel nädalal. Pole teada, kas portaalis digilugu.ee endale juba vaktsineerimistõendi genereerinud inimestel tuleb endale nüüd uus luua.

Siseturuvolinik Thierry Breton ütles täna, et seitsme liikmesriigi osalus on hea algus. „Kutsun ka teisi üles sellega võimalikult kiiresti liituma. Õigeaegne ettevalmistus võimaldab kogu süsteemi käivitada 1. juuliks, mil jõustub ettepanek ja nii jõuab EL end sel suvel õigeks ajaks avada," märkis ta.

Digivärav võimaldab kontrollida kõigi tõendite QR-koodides sisalduvaid turvaelemente, mis võimaldab kodanikel ja ametiasutustel veenduda, et tõendid on autentsed. Selle protsessi käigus ei vahetata ega säilitata isikuandmeid.

Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei sõnas eelmisel nädalal, et "oleks hästi kummastav, kui digiriik Eesti ei oleks esimeste hulgas, kes oma kodanikele seda digipassi võimaldab".

"Ma tean, et Eestil on omad digipassid, aga vaadake: asja mõte on see, et reisimine oleks üleeuroopaline ja selleks, et vastastikune tunnustamine toimiks, peab see olema ühtse formaadi kohane," sõnas Hololei.