"Ilmneb, et loomulik immuunsus SARS-CoV-2 viiruse vastu annab vähemalt aasta jooksul kaitsva efekti, mis on sarnane hiljutiste vaktsiiniuuringute tulemusel teatatud kaitsega," järeldas dr Nicola Mumoli juhitud uurimisrühm Magentas asuvast Fornaroli haiglast.

Järeldused põhinevad enam kui 15 000 Põhja-Itaalia Lombardia piirkonna inimese tervisekaartidel ja hilisemal jälgimisel ning need avaldati 28. mail ajakirjas JAMA Internal Medicine.

Haigestunutest võeti uuringus jälgimise alla vaid inimesed, kelle tervenemisest oli möödunud vähemalt 90 päeva, et välistada esimese haiguse võimalikke jälgi. Neile tehti üksnes PCR-teste 2020. aasta algusest kuni 2021. aasta veebruari lõpuni.

Jälgimise all olnud 15 000 inimestest oli oma esialgses testis saanud negatiivse tulemuse 13 000 ja positiivse tulemuse 1579 inimest.

Aasta jooksul nakatus 3,9 % eeltoodud 13 000 (ehk seni nakkusevaba olnud) inimesest. Seevastu kõigest 0,31% (ehk viis inimest) varem haigestunud 1579 inimesest said uuesti nakkuse

Kusjuures, neli neist uuesti nakatunud viiest inimesest töötas haiglates või külastas haiglaid, viidates sellele, et neil oli eriti suur potentsiaalne kokkupuude viirusega. Ainult üks viiest uuesti nakatunud patsiendist oli piisavalt haige, et vajada haiglaravi. Keskmine uuesti nakatumise aeg pärast esimest nakatumist oli 230 päeva.

Uuringule juhtkirja kirjutanud teadlane märkis, et vaatamata julgustavatele tulemustele eksisteerivad COVID-19 läbinud inimestel endiselt olulised põhjused vaktsineerimiseks.

"Esiteks ei tea me, kui kaua looduslik immuunsus pärast COVID-ist taastumist kestab," kirjutas dr Mitchell Katz asutusest NYC Health and Hospitals. Samuti on tema sõnul ebaselge, kui palju kaitseb haiguspõhine immuunsus SARS-CoV-2 uute variantide eest.

Lisaks on Katzi hinnangul kõigi vaktsineerimisel ka laiem sotsiaalne mõte. "Karjaimmuunsuse saavutamine loomuliku läbipõdemise kaudu on pikk ja valus protsess ning ka ajalooliselt likvideeriti inimkonnast rõuged vaktsineerimise, mitte loodusliku nakatumise kaudu."

Teadlased Rockefelleri ülikoolist avaldasid sel nädalal aga ka teise olulise uuringu, millest ilmneb, et vaktsineerimine suurendab veelgi nende immuunsust (ja annab kaitset viiruse uute tüvede eest), kes on haiguse läbipõdenud ja saanud loomuliku immuunsuse. Antikehad võimendusid nende seas, kes olid saanud vähemalt ühe Moderna või Pfizeri vaktsiini annuse, ning need olid erakordselt resistentsed kõigi SARS-CoV-2 variantide suhtes (sh LAV-i ja UK-tüve suhtes). Uuring on saadaval enne avaldamist eelretsenseeritud ajakirjas bioRxivis.