"Vaatamata veidi vähenenud efektiivsusele kaitseb Pfizeri vaktsiin laborikatse tulemuste kohaselt tõenäoliselt India variandi eest," ütles instituudi direktor ja uuringu kaasautor Olivier Schwartz.

Uuring hõlmas 28 Orleansi linna tervishoiutöötajat, kellest kuusteist olid saanud Pfizeri vaktsiini kaks annust, 12 aga ühe AstraZeneca vaktsiini annuse.

Inimestel, kes olid saanud kaks Pfizeri doosi, oli India variandi B.1.617 vastu toimivaid antikehi kolm kuni kuus korda vähem kui praegu tavapärase UK variandi suhtes, kuid nad olid siiski piisavalt kaitstud. Tõhususe protsendiks osutus 88%.

Olukord oli aga märksa erinev AstraZeneca vaktsiini puhul, mis tekitas pärast esimest süsti 33,5 ja pärast teist süsti 60% tõhususe (nagu on ta alla 10-protsendise tõhususega ka LAV tüve suhtes).

Schwartz tõdes, et koroonaviiruse "see variant ... on omandanud osalise resistentsuse antikehade suhtes".

Indias avastatud koroonaviiruse variant B.1.617.2 näib olevat varasematest variatsioonidest palju edasikanduvam. Ka Eestis on avastatud 5 selle tüve sissetoodud juhtu. India Maharashtra regioonis on see aga 80%-ga kõige levinum liin.

SARS-CoV-2 B.1.617 liin avastati oktoobris 2020 esmakordselt Indias. Liin sisaldab kolme peamist alamtüüpi - B1.617.1, B.1.617.2 ja B.1.617.3 -, millel on N-terminaalses domeenis (NTD) ja retseptori sidumisdomeenis (RBD) ogavalgu mutatsioonid, mis võivad suurendada nende immuunsusest kõrvalehoidumise potentsiaali.