DNA-analüüsid kinnitavad, et 2019. aastal leitud isend kuulub tõepoolest liiki ladinakeelse nimetusega Chelonoidis phantastica (ingl Fernandina Giant tortoise).

Galápagose saared on koduks paljudele hiidkilpkonnaliikidele, ent mõned neist on ujedama iseloomuga kui teised.

Kõige tabamatum neist oli Chelonoidis phantastica — liik, mida seni tunti vaid ühe 1906. aastal tabatud isendi järgi. Saarele korraldatud uurimisekspeditsioonidel on tõendeid nende loomade olemasolu tuvastatud varemgi, nt aastatel 1964 ja 2009, kuid kõik need vaatlused jäid veenvalt kinnitamata.

Viimaks tabati 2019. aastal saarel elus kilpkonn. Teadlaste töörühm võttis isendilt (kellele on nimeks pandud Fernanda, lühendatult Fern) DNA-proovi ja kõrvutas seda algse Chelonoidis phantastica DNA-ga. Proovid klappisid.

„Hiidkilpkonnad on alati imetlust ja aukartust äratanud ning nüüd kujunevad nad tänu Fernandale taas meie planeedi kadunud ja ohustatud liikide ning elurikkuse kaitsmise ja taastamise sümboliks,” kommenteeris ühe uurimisreisi toetanud looduskaitseorganisatsiooni Re:wild president Don Church.

Fern toimetati teisel saarel asuvasse aretuskeskusse, kus ta loodetavasti saab oma sugu jätkata. Samas kavandavad uurijad Fernandina saarele juba järgmisi ekspeditsioone, et üritada leida veel isendeid.

Chelonoidis phantastica ei ole esimene väljasurnud liikide loendist maha tõmmatud Galápagose kilpkonn. Mullused geenianalüüsid näitasid, et 2012. aastal surnud Pinta saare elevantkilpkonnal (ld Chelonoidis abingdonii) Üksildasel Jüril on veel elus liigikaaslaseid.

Fern esindab seitsmendat liiki, mis tänu looduskaitseorganisatsiooni Re:wild programmile Search For Lost Specias ("kadunud liikide otsing”) taasavastatud on.

Ülejäänud kuus on ronisalamander Bolitoglossa jacksoni, hiidmesilane Megachile pluto, Vietnami hiirhirv Tragulus versicolor, kameeleoniliik Furcifer voeltzkowi, kanntaim Nepenthes mollis ja elevant-karihiir Galegeeska revoilii.

Ferni taasavastanud ekspeditsiooni juhatas Yale’i ülikool ning toetasid liikide säilitamise-taastamisega tegelevad organisatsioonid nagu Re:wild, Turtle Conservancy, Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund ja Galapagos Conservancy.