Aga see pole kõik: uudisevääriline on Microsofti väide, et Edge 91 on ka Windows 10 seadmetel kasutamiseks üldse parima jõudlusega (ingl best performing) sirvik. Ehk maakeeli kiireim.

Väide jõudis avalikkuse ette eile lõppenud Microsofti suurüritusel Build 2021. Ja n-ö oma klassi parima jõudluse annavad selle väidetavalt kiirem käivitumine ja paanide unerežiimile suunamine (iseseisvad veebikasutamise aknad samas brauseriaknas, tuntud ka kui sakid; ingl tabs).

Microsofti sõnul on Edge'i käivitamine alates märtsist kuni 41% kiiremaks muutunud, kuna kogumik selle põhiprotsesse jooksevad kogu aeg taustal ega kasuta lisaressursse, kui rakendus on avatud.

91 paneb esimese Edge'i väljalaskena mittekasutatavad paanid automaatselt unerežiimile, kui kindel paan avada, mis võimaldavat kohe süsteemiressursse kokku hoida. See muudab brauseri kiiremaks ning vabastab mälu teistele rakendustele, kuna reklaamid võivad päris mälu- ja keskprotsessi-aplad olla.

2015. aasta juulis opsüsteemi Windows 10 koosseisus debüteerinud Edge jookseb juba 2020. aasta jaanuarist rivaal Google'i loodud Chromium-mootoril.

(Viimast kasutavad muidugi ka Google'i end Chrome ja enam kui paarkümmend konkureerivat brauserit, näiteks Amazoni Silk, Brave, Samsung Internet, Vivaldi ja Yandex Browser.)

Google lisas ülalkirjeldatud uuendustele sarnase võimekuse oma Chrome'i märtsis, väljalaskesse 89. Brauserid võivad kurikuulsad ressursiõgijad olla, haarates palju paane avatuna hoides gigabaitide kaupa töömälu.

Chromium on avatud lähtekoodiga brauseritarkvara, mida iga kasutaja võib ka ise täiendada ja muuta. Microsoft on lisanud sellesse koodi enda andmetel umbes 5300 püsimuudatust.

Microsofti seadmete ja süsteemide jaoks tarkvara looja iga-aastane suurüritus BUILD toimus tänavu 25. maist kuni 27. maini. Möödunudaastane BUILD jäi pandeemia tõttu ära ning toimus hiljem tasuta, pisema digiüritusena.