Jutt käib eelkõige osadele vaktsiinidele halvasti alluvast Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) tüvest ja kergesti levivast India tüvest B.1.617.2.

Selle nädala esmaspäeva seisuga on Eestis sekveneeritud kokku 5899 proovi ning on tuvastatud 69 LAV-i mutatsiooniga tüve ja viis India eelmainitud India mutatsiooniga tüve.

Selgub, et LAV-i avastustest on sisse toodud 20 ning India tüve puhul kõik viis möödunud nädalal tuvastati näiteks kaks Venemaalt sisse toodud India viiruse tüvega nakatunut, kuid mitte ühtegi siseriiklikku nakatumist. Paremini pole läinud ka LAV-i tüvel.

„Võõrtüvede leviku seire- ja ohjemeetmed on olnud tõhusad. Üheski maakonnas pole hetkel LAV-i tüve levikut ning seni pole maikuu jooksul tuvastatud ühtegi siseriikliku pärituoluga LAV-i tüvega nakatunut," leiab terviseamet.

Möödunud nädalal registreeriti kokku 45 sisse toodud koroona haigusjuhtu, nende osakaal moodustas 3,2% juhtude üldarvust. Kõige rohkem haigusjuhte on seotud reisimisega Soome (8), Egiptusesse (7) ja Venemaale (7).