Meie koduplaneeti valdavalt iseloomustavad värvused on sinine, roheline ja pilvede tõttu valge, Marssi aga selle kuivuse tõttu pigem kollane, punane, oranž või pruun.

Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) astronaut Thomas Pesquet' klõpsitud ülalolev pilt Maast näeb aga väga Marsi moodi välja.

"Ma olin esmalt ise ka jahmunud ja kontrollisin, et vaatan ikka Maad," ütleb ta. "Ühtegi pilve pole näha ning horisondini ainult punane ja ooker. Nii kujutan ma ette, et Perseverance-kulgur oleks näinud Marssi enne sellel maandumist."

Kuidas selline kosmosepilt Maast üldse võimalik on? Kas inimkond on oma elukeskkonna tõesti juba nii ära rikkunud, et see meenutab kuiva ja elutut Marssi?

Asi pole siiski veel nii hull. Pesquet'l õnnestus lihtsalt Maast pilti teha nurga alt, kus fotole jäid suured kõrbealad.

Pesquet tegi ülaloleva pildi Rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) pardalt sel kuul. Ta jõudis sinna aprillis SpaceX Crew-2 missiooni käigus.

Ta tegi ka toreda jäädvustuse Richati struktuurist ehk Sahara silmast, mis on Mauritaania territooriumil asuv tohutu geoloogiline kivimoodustis. See ulatub Sahara kõrbes üle 40 kilomeetri laiuse piirkonna ning sarnaneb tohutu härjasilmaga.