Prantsusmaal tegutseva Toulouse’i ülikooli teadlased mudeldasid olemasolevaid lennuplaane ja avastasid, et osa neist võivad olla tabanud eriti ägedatest kiirgustormidest pärinevad kosmilised kiired.

Uurijad näitasid, et õigetel tingimustel võib tormiline kosmoseilm inimesi ohtu seada. Oluline on siiski täpsustada, et see ei tähenda, et täiesti tavalisel päeval oleks lennureisimine ohtlik. Töö keskendus äärmuslikele, mitte igapäevastele riskidele.

Teadlased kontrollisid kahe konkreetse, aastatel 774 ja 993 tõenäoliselt aset leidnud kiirgustormi võimalikke mõjusid ning konstrueerisid 2005. aastal aset leidnud vähem ägeda tormi alusel mudeleid sellest, kuidas need võisid Maad mõjutada, selgitavad autorid teadusajakirjas Space Weather ilmunud uurimuses.

Analüüsi tulemustest nähtub, et nende kahe ajaloolise tormi ajal oleksid üle Atlandi ookeani lennanud reisijad puutunud kokku ohtliku hulga kosmilise kiirgusega.

Inimesed saavad iga päev kiiritada väikese koguse kiirgusega. Teada on ka, et kõrgel taevas puutume kokku suurema hulga kiirgusega lihtsalt sellepärast, et suures kõrguses on vähem atmosfääri, milles kiirgus enne meieni jõudmist hajuda saab.

Kui samal ajal aga ei leia aset mõnd tormilist kosmoseilma-nähtust, on lennureisi tõttu saadud täiendav kiirgusdoos siiski üsna väike.

Uurimuse autorid leiavad, et nende avastust tuleks lennundustööstusel arvesse võtta uute lennukite konstrueerimisel selleks, et kaitsta nii meeskonnaliikmeid kui ka reisijaid, riistvara ja elektroonikaseadmeid, mida kiirgus kahjustada võiks.