I/O 2021 toimus 18.–20. mail ja kuigi paljud uuendused puudutavad otseselt pigem arendajaid, jäi nii mõndagi põnevat meelde ka tavakasutajat silmas pidades. Üllatavalt palju on üle võetud Apple'i lahendustelt, peab ütlema. Järgnevalt kokkuvõte.

Nutikellad

Google’i n-ö kantavate seadmete Androidi ehk opsüsteemi Wear OS järgmine väljalase valmis koostöös Samsungiga. Pole ime, sest Samsungi nutikellade platvorm Tizen on päris hea, kuigi polnud algselt ainult nutikelladele mõeldud.

Et siis Tizen ja Wear OS ühinevad Google Wear'i nime all, tuues muuhulgas kuni 30% kiiremini käivituvad äpid ja meediaesituseks rakenduse YouTube Music.

Eriti elutruud videokõned

Pandeemia tõi videokõnede ajastu, Google eriti glamuurse lahenduse nende nautimiseks, mille nimi on Project Starline.

Arvutinägemise, masinõppe, ruumilise heli ja andmete reaalajas kompressiooni abil valmib elutruu ruumiline pilt vestluspartnerist, mis mõjub otsekui päriselus, kuigi see on muidugi ekraanil.

See pole aga mitte tavaline, vaid nn light field-ekraan, mis peaks eriti elutruu pildi andma (sellistest on räägitud juba mitme aasta eest) – tavaliselt tugevama ruumi- ja helitunnetuse.

Google ei kinnita, et Starfield kindlasti laialt kättesaadavaks muutub, aga nad olla seda ise kontoris “tuhandeid tunde” testinud ja lähiajal proovivad ka valitud koostööpartneritega.

Mis su nahaga toimub?

Nahaga on midagi valesti, aga sa ei jaksa arsti juurde jõudmist oodata? Testi ise, mis sul viga on Google tegi tehisintellekti-põhise äpi, millest peaks kasu olema nii dermatoloogidel kui ka üldse kõigil, kes loodavad kiiresti oma naha kohta midagi teada saada.

Asi on lihtne: veebirakendus teeb nahast, karvadest või küüntest nutiseadme-kaamera abil pilti – kolm fotot eri nurkadest –, kasutaja vastab mõnele küsimusele nahatüübi, võimaliku probleemi ja sümptomite kohta.

Tehisintellektile on söödetud infot 288 nahahaiguse kohta, mille põhjal see midagi arvab ja sulle võimalike vastuste nimekirja annab. Need põhinevad eri andmetel nagu dermatoloogidelt saadud info, levinud küsimused ja vastused ning sarnased pildid Google'i otsitulemustest. Arvesse tuleb võtta ka inimese sugu, vanust, rassi, nahatüüpi jm.

Projekt on töös juba kolm aastat, tänavu peaks see lahendus jõudma pilootprogrammini.

Arvestame iga nahaga!

Nahast rääkides: Google arendab senisest vähem rassistlikku nutiseadme-kaamerat, mis arvestab rohkem pildistatava inimese naha- ja juustevärviga. Sellised asjad mõjutavad, kuidas tarkvara foto loomisel valge tasakaalu, säriväärtust jm sätib.

Android 12 beeta

Google’i mobiili-opsüsteemi Android järgmine suur väljalase 12 näitab end esmakordselt laiemale ringile. Seda muidugi beeta kujul, millele eelnesid kolm tarkvara-arendajatele suunatud eelvaate-varianti.

12 seab tähtsale kohale uue disainikeele (maakeeli kujunduse), mis kohandab kasutajakeskkonna peamisi graafilisi elemente vastavalt kasutaja valikutele. Kui nt uue taustapildi paned, kohanduvad sellega ka ikoonide ja kõige muu välimus.

Uuenduslik on ka eraldi paneel, kus vaadelda kõiki paigaldatud äppe ajalises järjestuses ja soovi korral neile antud tegevuslube tagasi võtta. iOS 14 eeskujul hakkad märguandeid saama, kui äpp kasutab kaamerat, mikrofoni või mõlemat – neid saab ka blokkida. Asukoha määramine muutub üldisemaks, et teenused seda liiga täpselt ei teaks.

Nagu ikka, on õhus lubadus, et uus opsüsteem on kiirem ja kulutab vähem akut kui eelnev variant.

Telefon on autovõti

Samuti Apple'i eeskujul (iOS 13 ja 14) laseb Android 12 kasutada nutiseadet autovõtmena, mis uksi avab ja sulgeb ning masina käivitab.

iOS kasutab selleks NFC-d ehk lähiväljasidet – sama, mis ühistranspordis rohelist kaarti viibates –, Android aga UWB-d ehk Ultra Wideband-tehnoloogiat. Kui nutiseade seda ei toeta, saab kasutada siiski NFC-d ja autot kontakti loomiseks nutiseadmega toksata.

Taolist virtuaalvõtit saab ka teistega jagada. Google teeb need tänavuse aasta lõpus kasutatavaks mõnel Samsung Galaxy ja Pixel-telefonil. Kuna viimastel pole UWB tuge, lisandub see tõenäoliselt tänavus(t)ele uu(t)ele Pixeli-mudeli(te)le.

Apple’i telefonidest toetavad UWB-d iPhone’id seeriatest 11 ja 12, ka näiteks AirTag toimib UWB teel. Esimene autotootja, mis Google’i lahendust toetab, on BMW.

Androidi telefoni paaritamine Bluetoothi teel auto info- ja lustisüsteemiga muutub samuti kiiremaks tänu lahendusele Fast Pair, esialgu BMW ja Fordi masinates. Asi peaks muutuma sama lihtsaks nagu Pixel Buds-kõrvaklappide paaritamine nutiseadmega.

Telefon on telekapult

Apple’i eeskujul saab Androidi telefone lõpuks ometi hakata kasutama telekapuldina. Isegi vastav keskkond on Apple’i oma moodi. See tähendab, et nutitelerite kasutamine muutub mugavamaks, eriti kui on vaja mingit infot tähthaaval sisse toksida.

Ma pole midagi otsinud

Google’i konto nupule vajutades hakkame nägema uut valikut, mis lubab viimase 15 minuti jooksul tehtud veebiotsingud kustutada. Ma hetkel ei suutnud leida, äkki veel pole laiema ringini jõudnud. Loe pikemalt Google'i ajaveebist.

Chrome-sirvikusse lisatud paroolihaldur hakkab aitama salasõnu muuta, mis on eri lekete tõttu veebi vabalt rändama jõudnud.

Lõpetuseks

Google'i suurürituse avakõne kestis umbes kaks tundi, siin on sellest kokkuvõte 16 minutiga ehk umbes kaheksa korda lühemalt: