Möödunud aasta juulis esimesi märke näidanud pettus jaguneb üldjoontes kahe skeemi vahel. Ühel juhul teatavad vene keelt rääkivad ja end pangatöötajatena esitlevad kelmid, et neil on vaja kahtlaste tehingute peatamiseks inimeste Smart-ID või Mobiil-ID koode või tuleb ohvritel mobiili paigaldada mõni programm. Teisel juhul esitletakse end investeerimisnõustajatena ja palutakse samuti teatud programmide paigaldamist, mis tegelikkuses annavad kurjategijatele ligipääsu ohvri seadmetele.

Viimase kahe politseikroonika muutmata kujul näeb välja selline:

17. mail helistas 65-aastasele naisele väidetav Swedbanki töötaja, kes ütles, et tema internetipank läheb lukku ja raha võib arvelt kaduda, kui ta ei logi sisse oma internetipanka. Naine ehmatas sellise teate peale ära ja tegi täpselt nii, nagu helistaja palus. Pärast seda selgus, et naise kontolt oli kadunud 800 eurot.

Aprilli alguses vaatas 84-aastane naine internetis venekeelset sarja „Quantum system," mille saatejuht Jevgeni rääkis, et tal on meeskond, kes teenib raha finantsturgudel ning hetkel on see meeskond laienemas. Kui saade lõppes, helistati naisele tundmatult numbrilt, helistaja Nikolai tutvustas end Jevgeni alluvana ja teatas, et ta otsib oma investeerimismeeskonda uut liiget. Naine nõustus pakkumisega. Aprilli vältel tegi naine Nikolai abistamisel Anyconnect tarkvara kaudu viis pangaülekannet, kokku summas 25 549 eurot.