Vandenõuteooriate levitajaid on palju, kuid autoreid vähe. Kui tugineda märtsis avaldatud uuringule, pärineb Facebookis ja Twitteris enamik vaktsineerimisvastastest vandenõuteooriatest (65%) vaid tosinalt üksikisiku-kontolt.

Vastavalt digi-vihakõnet ja vaktsineerimisvastaseid jälgivad ühendused Center for Countering Digital Hate (CCDH) ja Anti-Vax Watch jõudsid sellisele järeldusele, analüüsides enam kui 812 000 postitust Facebooki ja Twitteri sotsiaalmeediakeskkondades, mis ilmusid ajavahemikus tänavu 1. veebruarist kuni 16. märtsini.

"Vaktsiinivastastel aktivistidel on Facebookis, YouTube'is, Instagramis ja Twitteris üle 59 miljoni püsijälgija, mis teeb neist vaktsineerimisvastaste jaoks suurimad ja tähtsaimad ühismeedia-platvormid," kinnitab CCDH tegevjuht Imran Ahmed.

Ta ei pelga neid uuringu põhjal ka nimeliselt välja tuua: Joseph Mercola, Robert F. Kennedy Jr., Ty ja Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper ja Kevin Jenkins.

Platvormiti on räpase tosina mõju erinev. Nende sõnum levis 17% vaktsineerimisvastastest Twitteri säutsudest, aga tervelt 73% Facebooki-postitustest, mida uurijad analüüsisid.

Aprillis ilmunud jätku-uuring lisab, et 25. aprilli seisuga olid mainitud tosinast kümme endiselt Facebookis ja Twitteris tegevad, üheksa aga Instagramis.

Huvi korral loe ise ka uuringut ja selle jätkuanalüüsi (mõlemad inglise keeles).