Muust maailmast üsna eraldatud Nauru – väike saareriik Vaikses ookeanis Okeaanias – on väheseid riike maailmas, mis pole teatanud SARS-CoV-2 koroonaviirusega nakatunutest.

See õnnestus väidetavalt nii muust maailmast eraldatuse kui ka ruttu sisse seatud karmidele reisipiirangute tõttu. Aga turiste sattus sinna üsna vähe ka enne pandeemiat.

Uudisteagentuur AFP vahendab, et nüüdseks jõudis Nauru veel ühe märgilise saavutuseni – sealsed elanikud on kõik esimese koroonavaktsiini-süsti kätte saanud.

Valitsus nimetas vaktsineeritute osakaaluks 108% ja selgitas seda ootamatut näitajat nii: lisaks kohalikele elanikele said süsti kõik kohalikud välismaalased. Kokku olla esimese vaktsiinidoosi saanud 7392 inimest.

Veebist kiiresti leitavad andmed viitavad, et Naurus peaks tegelikult elama pigem 10 000 või isegi rohkem inimest. Aga eks sealne valitsus tea paremini, kui julgeb oma "maailmarekordist" kuulutada, nagu nad seda nimetasid.

Nauru sai vaesemate maade aitamiseks loodud Covax-programmi kaudu AstraZeneca toodetavat koroonavaktsiini. Riiki saabunute testimine jätkub, et Nauru võiks koroonavabaks jääda ka edaspidi.