PPA juhtivpiiriametnik Mati Voogla ütles Fortele, et vaktsineerimispassil olev QR-kood annab isikule võimaluse tõestada piirikontrollis oma vaktsineeritust ja välistab vaktsineerimispassi võltsimise.

„Piiripunktides on olemas QR-koodi lugemise ja kontrollimise võimekus," kinnitas Mati Voogla.

Eestis kehtib veebruari algusest saadik koroonaviiruse vastu vaktsineeritutele eelistus riiki sisenemisel nad ei pea jääma 10-päevasesse eneseisolatsiooni. Vaktsineeritud saavad endale QR-koodi genereerida keskkonnas digilugu.ee.

Uue lahenduse tellinud sotsiaalministeerium ja selle IT-üksus TEHIK ei osanud reedel öelda midagi vastuseks Forte küsimusele, kas teadaolevalt keegi kuskil veel QR-koodi abil loetavat vaktsineerimispassi tunnistab.

Küll aga ütles IT-minister Andres Sutt eelmisel nädalal, et ettevalmistustega, kuidas vaktsineerimispassi Eesti siseselt kasutada, tegeletakse.

„Olen kindel, et juuniks on meil lahendused olemas," ütles Andres Sutt Fortele.

Sutt kordas varem öeldut: piirangute leevendamisest vaktsineeritud inimestele, läbipõdenutele ning negatiivse testi andnutele saab rääkida ainult siis, kui vaktsineerimine on kättesaadav kõigile.

Siseriiklikult on kaalumisel see, kas näiteks toidukohtadel, teatritel ja tavakauplustel ületada täituvuse piiranguid vaktsineeritud inimeste võrra, kui viimastel on ette näidata vastav tõend. Tehniline võimekus on mobiilse digipassi näol on selleks olemas. Täna lubatakse täituvuse piirangute raames inimesi poodidesse, näitustele ja kirikutesse, aga teatritesse, kontserditele ja restoranidesse kohapeal söömiseks üldse mitte.