Tartu ülikooli molekulaarviroloog Aare Abroi rääkis Fortele, et Suurbritannia riiklik asutus Public Health England (PHE) kuulutas mõned päevad tagasi Indias levinud liini tähisega B.1.617.2 „muret tekitavaks variandiks" ehk VOC-ks (Variant of Concern).

„Varem oli sama liin kraad lahjemas ehk „uurimisaluste variantide" ehk VUI (Variant under investigation) staatuses," ütles Abroi.

Samas jättis PHE avalikkuses palju kõmu tekitanud India nn. topeltmutandi ehk B.1.617.1 endiselt uurimisaluste variantide staatusesse.

Aare Abori rääkis, et kahel liinil on nii mitmeid ühiseid mutatsioone näiteks ogavalgu osas tähisega L452R, mis tagab parema seondumise retseptorile ehk rakkudele kui ka erinevaid. Nimetatud kaks liini on leitud seni peamiselt Indias ning lahknesid üksteisest umbes eelmise aasta juulis. Ehk veelkord selgelt välja öelduna: see liin, mille ohutaset tõsteti B.1.617.2 ei ole mitte seesama nn India topeltmutantide liin (B.1.617.1), millest viimased kuu aega räägitud on.

Mille alusel kuulutati aga just B.1.617.2 murettekitavaks variandiks? Aare Abroi selgitas, et eelkõige peetakse seda liini murettekitavaks selle põhjal, et tema osakaal kõikidest sekveneeritutest kasvas kiiresti ning seda erinevates Ühendkuningriikide osades.

„Üle kogu UK oli see aprilli lõpu sekveneerimisandmete põhjal ligi 7% kasv alates nullist umbes poolteise kuu jooksul. Tõsi küll, ei ole selge, kas selline kiire kasv on tulnud peamiselt sissetoodud juhtude ja nende lähikontaktsete kiirest kasvust või viiruse paremast nakatamisvõimest. Seni esitatud andmete põhjal on hetkel veel mõlemad variandid uurimise all. Loodetavasti on PHE nädala pärast targem ja jagab seda teadmist ka teistega," ütles Abroi.

Senistest teadmistest võib aga tema sõnul juba praegu tuletada, et B.1.617.2 pageb neutraliseerivate antikehade eest, kuid oluliselt kehvemini kui LAV-i variant. Vähemalt Pfizer on teatanud, et tema vaktsiin on tõhus ka viiruse LAV-tüve suhtes.

„Tulenevalt L452R omadustest seonduda tugevamalt retseptorile, nakatab B.1.617.2 ilmselt kergemini kui "harilik" tüvi. Tõsi küll, viimasel ajal sellist „harilikku tüve" enam ei esine, sest enamikel tüvedel on mõni omadus selgelt parem kui „harilikul tüvel" ehk eelmise kevade või sügise tüvedel," ütles teadlane.

Eesti jaoks on hetkel see uus tüvi endiselt huvipakkuv ja igati tähelepanu all, kuid see võib muutuda kiiresti uute asjaolude selgumisel või täiendavate mutatsioonide tekkimisel. Senised teadmised selle viiruse molekulaarbioloogiast ei anna esialgu alust ennustuseks, et temast võiks saada sama edukas tüvi nagu nn. inglise tüvi.

„Samas ei tohi iialgi alahinnata viiruse riukalikust," ütles Abroi. „Kindlasti peale PHE otsust asub teadlaskond väga usinalt uurima ka variandi B.1.617.2 omadusi ning juba paari-kolme nädala pärast oleme juba hoopis targemad. Seni tasub aga nii see kui ka kõik teised väljaspool Eestit ringlevad variandid meist eemal hoida."

Paanikaks ei ole põhjust, küll aga on põhjust mõistlikuks käitumiseks. Abroi soovitus välismaalt tulnutele: tehke alati kindlasti ka PCR test, sest vastasel korral võite te asümptomaatilise kandjana viirust oma lähedastele levitada ja nemad ei pruugi eneseisolatsioonis olla ning ongi uus variant meil kohal.