India lööb iga päev COVID-19 juhtude igapäevase suurenemise kohta seniseid negatiivseid rekordeid. WHO andmetel on riigis nüüd peaaegu pool kõigist uutest ülemaailmsetest koroonaviiruse juhtudest ja veerand surmadest. Ainuüksi viimase 24 tunni jooksul on nakatunud 414 188 inimest. Ja nakatunud inimeste koguarv riigis on ületanud 21 miljonit. Esimese laine tipphetkel haigestus päevas keskmiselt 93 tuhat inimest ja oli raske ette kujutada, et see näitaja võiks kasvada neli korda.

Samal ajal arvavad eksperdid, et juhtumeid on veelgi rohkem - ametlik statistika ei hõlma näiteks neid, kes maapiirkondades kodus koroonaviirusesse surid. Arstide sõnul võivad tegelikud arvud olla 5-10 korda suuremad kui väidavad India ametivõimud.

Suureks probleemiks on kohtade puudumine haiglas. Aprilli lõpus oli Delhis intensiivravi osakondades ainult 12 vaba kohta. 1. mail palusid Delhi, Saraoy ja Batra haiglate administratsioonid  sugulastel haiged koju viia - arstide sõnul on mõttetu neid osakondadesse jätta: pole enam hingamisaparaate ega vajalikke ravimeid. 

Enamikus India linnades tekkisid ravimite ja COVID-19 testikomplektide tarnehäired juba aprillis. India arstid seostavad tekkinud probleeme „tervishoiusüsteemi aastakümnete pikkuse tähelepanuta jätmisega" - valitsuse investeeringud sellesse harusse on veidi üle 1% SKTst, võrdluseks Ameerika Ühendriikides on sama näitaja 18%.

6. mai seisuga oli Indias kahe annusega vaktsineeritud 30 200 597 inimest, mis on veidi üle kahe protsendi elanikkonnast. Varem lubasid võimud selle aasta juuliks vaktsineerida 300 miljonit inimest.

Koroonapandeemia teie kodumaal on maailmas olnud viimastel nädalatel üks põhilisi uudiseid. Mida teie Indias elavad sugulased ja sõbrad sealsetest oludest on rääkinud? Kui hull olukord tegelikult on?

Tegelikult tuleb selle selgitamiseks minna ajas tagasi möödunud aastasse kui pandeemia algas. Selle alguses kehtestati Indias väga range lockdown.