Juhtum tuli avalikuks, kui metsas jalutanud kohalik ajalooharrastaja märkas, et kahe riigi piiri tähistav kivi oli liikunud 2,29 meetrit. Selgus, et Belgia põllumees, keda traktori teekonnal olev kivi ilmselt häiris, oli seda Prantsusmaa territooriumi poole nihutanud, kirjutab BBC.

"Ta muutis Belgia suuremaks ja Prantsusmaa väiksemaks, see pole hea mõte," ütles Belgia Erquelinnese asula vanem David Lavaux Prantsuse telekanalile TF1.

Prantsusmaa ja praeguse Belgia vaheline piir on 620 km pikk. See pandi paika Kortrijki lepinguga, mis allkirjastati 1820. aastal pärast Napoleoni lüüasaamist Waterloos viis aastat varem. Kivi pärineb aastast 1819, kui piir esimest korda tähistati.

"Ma olin õnnelik, minu linn oli suurem," lisas Belgia külavanem naerdes. "Kuid Bousignies-sur-Roci linnapea polnud sellega nõus."

Tema viidatud naaberriigi Prantsusma küla juht Aurélie Welonek oli nimelt ajalehele La Voix du Nord naeru tagasi hoides öelnud, et „me peaksime suutma vältida uut piirisõda".

Belgia kohalikud ametivõimud kavatsevad talupidajaga ühendust võtta, et paluda tal kivi oma algsesse asukohta tagasi viia.

Kui seda ei juhtu, võib juhtum jõuda Belgia välisministeeriumi menetlusse, kes peaks kokku kutsuma Prantsuse-Belgia piirikomisjoni, mis pole koos käinud 1930. aastast.