Praegu koolis käivate ja suvisteks tegevusteks valmistuvate laste vaktsineerimine on võtmetähtsusega elanikkonna immuunsuse taseme tõstmisel ning haiglaravi vajavate ja surmajuhtumite arvu vähendamisel.

"Võime üldsusele kinnitada, et töötame selle taotluse võimalikult kiiresti ja läbipaistvalt läbi," ütles Toidu- ja ravimiameti pressiesindaja Stephanie Caccomo.

Pfizer andis märtsi lõpus teada uuringu tulemustest, mis näitasid, et vaktsiin on selles vanuserühmas vähemalt sama efektiivne kui täiskasvanutel.

USA läbiviidud 3. faasi uuringus osales 2260 osalejat vanuses 12-15 aastat ning selgus, et vaktsiin kutsus esile tugeva antikehavastuse kuu aega pärast teist annust. Nii tugeva, et see ületas varasemates uuringutes 16-25-aastastel inimestel ilmnenud vastuseid.

Platseebot saanud uuritavate seas oli 18 COVID-19-juhtu, samas kui vaktsiini saanute seas ei olnud ühtegi haigestunut. Mis puutub kõrvaltoimetesse, siis sageli esinevate nähtude hulka kuulusid valu süstekohas, väsimus ja palavik.

Pfizeri tegevjuht Albert Bourla ütles toona, et ettevõte esitab kahe nädala jooksul USA ravimiametile ja sarnastele asutustele kõikjal mujal maailmas taotluse laiendada vaktsineerimise luba ka 12-15-aastastele noorukitele. Eesmärgiks on jõuda nende vaktsineerimiseni enne järgmist õppeaastat.

Moderna testib oma vaktsiini samuti noorukitel ja lastel ning seda kahes kliinilises uuringus, milles osalevad 12-17-aastased ja 6-11-aastased lapsed.

Ameerika Ühendriikides on üle 100 miljoni täiskasvanu täielikult vaktsineeritud. 44 protsenti täiskasvanutest pole veel ühtegi doosi saanud.

USAs on kasutusloa saanud Pfizeri, Moderna ja Jansseni vaktsiin. AstraZeneca mitte. Pfizer on seal praegu lubatud 16-aastastele ja vanematele, Moderna aga 18-aastastele ja vanematele.