„Pakkumused ei vastanud riigihankes esitatud tingimustele ja olid selliste puudustega, mida ei olnud menetluslikult võimalik kõrvaldada, mistõttu hange ka nurjus," ütles Fortele PPA pressiesindaja.

Pakkumised selles 400 000 euroses hankes tegid sellised tuntud ettevõtted nagu G4S, Optimus Systems, Viking Security ja BK EESTI ja teised - kokku seitse ettevõtet. Selgub, et ükski neist ei sobinud.

„Teeme uue hanke, alustame algusest ehk turu uuringust," tõdes pressiesindaja.

Hankega oli plaanis hankida kokku sada kaamerat, nende seas panoraamkaamerad 360 kraadi koos kiirpöördkaameraga, mootorjalaga positsioneerimiskaamerad, numbrituvastuskaamerad ja kiirpöördkaamera 36x.

Eesti Ekspress kirjutas märtsis, et hanke tehnilisi nõudmised vastab peaaegu täielikult Hikvisioni kirjeldusele. Politsei lubas artikli järel hanke tingimusi muuta, et „tagada konkurents erinevate tootjate ja pakkujate vahel." Seda ta ka tegi.

Mitmed küberturvalisuse ettevõtted on Hiina kaameraid nimetanud turvariskiks.

PPA kinnitab aga, et tema kasutuses olevad kaamerad on kindlalt turvatud ning ükski neist ei pääse avalikku võrku ega ole sealt ka kõrvalistele kättesaadav.

„Arvutivõrgu turvalisuse tagamiseks on erinevad meetmed, mis igasuguse mittevajaliku liikluse avastavad ja keelavad. Saame kinnitada, et ühelgi juhul ei ole tuvastatud PPA kaamerate suhtlust välismaiste serveritega," rääkis politsei pressiesindaja.

USA on Hikvisioni kandnud musta nimekirja, kuna Hiina valitsus kasutab neid oma riigis moslemivähemuste näotuvastusel.