„Hispaania lõunarannikul on meie meeskonna peamisteks ülesanneteks vaatluslendude käigus ebaseadusliku rände ja piiriülese kuritegevuse avastamine," kirjeldas PPA lennusalga juht Rain Jõeveer alanud lühimissiooni ühisoperatsiooni „Indalo 2021" raames.

Salga peamiseks tööpiirkonnaks on Hispaania ja Maroko vaheline mereala. Toetatakse kohalikku piiri- ja rannikuvalvet piiri valvamisel, kuritegude avastamisel, laevade tuvastamisel ning otsingu- ja päästetöödel.

PPA lähetas Hispaaniasse kokku 13 inimest. Üksteist lennusalga töötajat, kelle hulgas on lennukimeeskond ja tehnikud, baseeruvad Hispaanias Malaga lennuväljal. Kaks inimest töötavad Madriidis operatsioonikeskuses, kus nende ülesandeks on patrull-lendude planeerimine ja lennukimeeskonnale tööülesannete püstitamine vastavalt Hispaania kolleegide vajadustele. Samuti vahendavad nad operatsioonikeskusele lennukimeeskonnalt saadud infot võimalikest avastustest ja seire käigus kogutud infost.

PPA lennukite eskadrill osaleb Frontexi missioonidel lühiajaliselt pea igal aastal alates 2009. aastast. Varasemalt on käidud missioonidel ka Kreekas ja Itaalias ning viimati osaleti ühisoperatsioonil 2019. aastal Hispaanias, samas piirkonnas nagu nüüdki.

„Näiteks avastas lennukimeeskond toona Vahemerd ületamas kummipaadi, mille pardal oli 40 inimest. Samuti avastati mitmel korral paadid, mis vedasid Euroopasse narkootikume. Ühel juhul oli tegemist suure koguse hašiši ja teisel juhul kokaiiniga. Lisaks avastati Vahemeres ümber läinud paat koos abivajajaga. Appi kutsuti kohalik kopterimeeskond, kes hätta sattunud inimese kopterisse vintsis," kirjeldas lennusalga juht varasemaid töövõite Vahemerel.," ütles lennusalga juht.